Van klacht naar kans: luisteren naar de signalen van je lichaam

Van klacht naar kans

Ervaar je een vorm van weerstand in je leven? Ben je moe en somber, vind je het ook spannend om grenzen aan te geven of ga je gebukt onder een verstoorde relatie?

Heb je regelmatig hoofdpijn, rug en/of nekpijn, slaapproblemen, hartkloppingen of buikpijn? Dan werken medicijnen waarschijnlijk slechts tijdelijk en zijn deze klachten symptomen van iets anders. 

Jouw lijf is de perfecte thermometer: het instrument waarmee je kunt voelen wat je ten diepste wilt en welke kant je op mag gaan. En ook jouw hoofd communiceert met jouw lichaam. Je lichaam doet precies wat je kop ervan vraagt. Heb je een positieve gedachte, dan kan het niet anders dan dat je daar blij door gaat voelen. Een negatieve gedachte leidt onherroepelijk tot een somber gevoel. 

Het maakt voor je kop echter niet uit of iets waar is of niet, je lijft volgt feilloos. Het is eindeloos loyaal en trouw aan de bezitter hiervan. Je lijf laat je weten wanneer je op het goede spoor zit: de motor gaat draaien, je krijgt energie, voelt je goed, vlinders in je buik…En wanneer je te veel van je pad af wijkt of voor een situatie staat die niet goed voor je is, dan is het alsof je een bord bedorven voedsel voorgeschoteld krijgt. 

Je innerlijke kompas zal via jouw lijf laten weten dat er iets niets klopt. Het trekt aan de alarmbel.

Van je koers af

Daar waar je met je kop geen ‘nee’ meer kunt zeggen gaat je lichaam het voor je doen. Je wordt moe, je krijgt last van je rug, plekken op je huid, pijn in je hoofd of in je schouder, buikklachten, overgewicht, of een infectie. Het lijf schreeuwt: ho, stop tot hier en niet verder. Dit is niet oké! Je bent van je koers af, stuur bij! 

Maar wat doen wij? We willen zo snel mogelijk van het ongemak af. Zo snel mogelijk verlost van lichamelijke en fysieke klachten. Zodat je je pad weer kunt vervolgen, terwijl het misschien juist wel dat pad is wat je ziek maakt. En daarom kan het enorm waardevol zijn om jezelf de vraag te stellen: 

Wat wil mijn lijf me hier nu eigenlijk vertellen? Wat mag ik in mijn leven veranderen? Wat mag ik gaan doen, of laten, zodat ik mijn diepe willen, mijn waarde, tot expressie kan laten komen, op een manier die goed en kloppend is voor mij en daarmee ook voor mijn omgeving?

Veranderen is ook spannend

Waarom verander ik dan niet? Als mijn lichaam zo duidelijk aangeeft dat het niet kloppend is, waarom blijf ik dan doen wat niet goed is voor mij? 

Je maakt deel uit van een netwerk, een netwerk van verbindingen. Verbindingen niet alleen met personen: je partner, kinderen, familie, vrienden, kennissen, collega’s, maar ook verbindingen in materiële zin. De verbinding met de plek waar je woont, de auto die je rijdt, je vakanties, de plek op de maatschappelijke ladder. En iets in jou wil deze verbinding het liefst behouden. En niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen willen dat het netwerk blijft, zoals het is. 

Wanneer je een kleine verandering doormaakt of voorstelt aan je omgeving, dan zullen ze niet in opstand komen. Sterker nog, misschien motiveren ze je wil die stap juist te nemen: moet je doen joh, goed voor je. Ga voor jezelf zorgen, zet jezelf op de eerste plek. 

Totdat je opeens thuiskomt en vertelt dat je je baan op wilt zeggen, wilt verhuizen of niet meer verder wilt met je partner…Dan word je omgeving minder begripvol. Ze komen in opstand. En ook bij jou komt dat deel in opstand dat het netwerk het liefst wil behouden, zoals het is. En dat ga je voelen. Ongemak, pijn, verdriet, boosheid wellicht. Wanneer jij wilt veranderen, dan komt er spanning op het netwerk en gaat dat gepaard met het doorsnijden van verbindingen. En het doorsnijden van iets…stel dat ik je vinger doorsnijd, dan doet dat…? Juist, dat doet pijn. Het doorsnijden van verbindingen gaat gepaard met pijn. Verandering gaat gepaard met pijn en verdriet. Het kan niet anders! 

Opnieuw wordt dat deel in je hoofd wakker wat zegt: wow! Pijn, verdriet, onzekerheid..dat is ongemakkelijk. Wegwezen hier! En vanuit je overlevingsreflex schiet je weg. Weg naar een plek die meer vertrouwd en veilig voelt. Tenminste zo lijkt het. 

Niet is minder waar, want iedere dag word je geconfronteerd met het feit dat er iets in je leven niet kloppend is. Maar het op z’n minst herkenbaar is, blijf je zitten waar je zit. En kies je uit angst om de verbinding te verliezen, in plaats van te kiezen vanuit jouw verlangen. Niet beseffend dat je daarmee een andere verbinding aan het verliezen bent. Namelijk de verbinding…precies, met jezelf. 

En zo snel als dat je het net wellicht al hebt ingevuld, zo eenvoudig is het in werkelijkheid niet. Iedere keer wanneer je vanuit een reflex wegschiet bij je ongemakkelijke gevoelens vandaan, dan sluit je daarmee de toeganspoort naar een plek die meer kloppend zou kunnen zijn voor jou

Op koers blijven

Het is dus waardevol om te blijven op de plek van pijn en verdriet. Dus ook de pijn in je keel, rug, knie, buik et cetera. Daar te onderzoeken wat er echt gewild wil worden. En dan die stappen te ondernemen, of juist te laten, die nodig zijn om op jouw koers te blijven zodat je via die weg jouw kostbaarheid tot expressie kunt brengen. Zodat je je eigen waarde in de wereld kunt zetten en je daarmee uiteindelijk het grootste geschenk bent voor jezelf én de wereld om je heen. En voor je kop is dat oprecht een spannend proces. Sta jezelf toe om dat spannend te vinden. Vlucht niet weg, maar blijf. Met aandacht, compassie en mildheid. 

Meestal zijn we op zoek naar positiviteit. Licht, vrolijkheid en zijn we geneigd om vooral daar onze aandacht op te richten. Maar het zijn misschien wel de schaduwkanten die soms juist iets meer aandacht nodig hebben. Zoals angst, onzekerheid, pijn en verdriet. Als je daar maar niet weg hoeft te gaan, maar juist meer kunt ontspannen, dan ligt de weg open voor verandering. 

Het is waardevol om te kijken naar de balans in jou. Dat is niet een statisch iets, dat is steeds in beweging tussen de positieve én de aandachtspunten. Als je leert ook contact te maken met de schaduwkant en kunt merken dat het ook daar eigenlijk best goed vertoeven is, dan ontstaat er meer rust, meer ontspanning en meer balans. 

Theater

Veel mensen nemen al jarenlang plaats in een toneelstuk, dat hen eigenlijk niet past. Stilletjes hopen ze dat het verhaal zal veranderen. Dat andere medespelers op hun pad komen en dat er ander publiek komt kijken dat hen vroeg of laat gaat waarderen om de persoon die ze in werkelijkheid zijn. Zich niet realiserende dat dit de huidige werkelijkheid is. Dat ze, iedere dag nog deelnemen aan dit theater.  

Informatiebron: van klacht naar KANS, Juriaan Galavazi. (Dokter Juriaan)




Comments (1)
  1. download Reply

    Excellent way of explaining, and good post to take facts concerning my presentation topic, which i am going to convey in college. Nanon Richardo Hock


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Stuur me een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking, vragen over coaching en training of het plannen van een afspraak. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21).

Roderik