Vijf tips voor investeren in duurzame inzetbaarheid

tips duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

De huidige economische, technologische en volksgezondheid ontwikkelingen vragen om wendbaarheid van organisaties en hun medewerkers.

We werken steeds langer, de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt en we hebben daarnaast vaak ook nog een druk sociaal leven. Hierdoor zien we een steeds groter groeiende groep (jonge) werknemers die het allemaal niet meer kan bij benen.

Om ervoor te zorgen dat medewerkers goed blijven presteren is het een noodzaak om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Niks doen is geen optie, want we zijn geneigd vaste gewoonten en patronen te ontwikkelen. Door op de juiste manier te investeren in duurzame inzetbaarheid kun je mensen helpen om blijvend goede gewoonten te creëren.

Duurzame inzetbaarheid zorgt niet alleen voor meer werkplezier en minder ziekteverzuim, maak ook voor een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen die energie hebben en weten wat zij écht belangrijk vinden, blinken uit in hun werkzaamheden.

Hoe de juiste interventie te vinden die op efficiënte wijze bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid op de werkvloer? The Lab of Life geeft vijf tips:

  1. Kies altijd voor evidence-based.

    Steeds meer organisaties bieden hun medewerkers een vitaliteitstraining aan, maar de meeste bestaande trainingen hebben nauwelijks aantoonbaar effect. Uiteraard zegt iedere organisatie dat zijn training werkt, maar hoe hebben ze dit eigenlijk onderzocht?

  2. Verander gedrag, niet (alleen) de mind-set.

    Tijdelijke inspiratie is leuk, maar uiteindelijk draagt alleen nieuw, positief gedrag van werknemers bij aan duurzame inzetbaarheid. Kies daarom liever voor een interventie met een gedragswetenschappelijke insteek in plaats van eentje die alleen inzet op verandering van denken. Dit houdt in dat werknemers zoveel mogelijk leren focussen op wat zij zelf direct kunnen doen om meer balans te creëren in hun leven.

  3. Durf werknemers authentiek én autonoom te laten zijn.

    De meeste bestaande trainingen sturen niet op persoonlijke regie. Laat werknemers zo dicht mogelijk bij hun authentieke zelf komen, laat ze eigen regie voeren en geef ze eigen verantwoordelijkheid in hun positieve veranderproces. Beslis niet voor medewerkers wat ‘goed’ voor ze is, dit roept alleen maar weerstand op.

  4. Het is belangrijk om naar het totaalplaatje van iemands leven te kijken.

    Om een gezonde werk-privé balans te hebben (het woord zegt het al) is het van belang te onderzoeken waar de mogelijkheden liggen om energie en motivatie te verhogen. Beperk je dus niet tot het werkleven als je duurzame inzetbaarheid wilt vergroten.

  5. Geloof niet in een wondermedicijn.

    Voor duurzame, positieve gedragsverandering ten behoeve van duurzame inzetbaarheid van werknemers bestaat geen makkelijk recept voor succes, maar – zelfs met de beste training – gewoon een kwestie van hard werken. En daar is helemaal niks mis mee.

Vitaliteit op de werkvloer regio Nijmegen en Arnhem

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik