Waar veel mensen tegenaan lopen op het vlak van leefstijl?

PMO medewerker

Je wilt er goed, fit en gezond uitzien. Je weet dat je minder en gezonder moet gaan eten, meer zal moeten gaan bewegen en ook bewuster kan leven. Maar dan komen je geconditioneerde gedachten in opstand..

Geen chocola? Geen patat met mayo en pindasaus en daarbij een lekkere vette hap, geen bier en wijn, op tijd naar bed gaan, stress beter gaan managen, stoppen met roken, drie keer per week een uur trainen? Da’s niks voor mij! En dat sporten is toch niet altijd even gezond. Zo beroerd zie ik er nou ik weer niet uit. M’n vrienden die er net zo uitzien of zich ook zo gedragen geven me groot gelijk. Nee laat maar. Ik voel me happy zoals ik ben. 

Wat gebeurt er?

Je signaleert dat je iets aan jezelf wilt verbeteren. Je wilt fit en gezond zijn en je wilt een lichaam waar je je lekker in voelt. Maar acuut worden er in je hersenen enkele neuroverbindingen gelegd tussen dat doel en wat je ervoor over moet hebben- de opoffering, de pijn. Op de lange termijn heb je natuurlijk veel meer aan dat gezonde lichaam, er goed uitzien en je vitaal voelen. Toch wint het verzet. Je kiest voor het plezier op de korte termijn. 

De pijn die je gekoppeld hebt aan je lange termijn plezier wil je voorkomen. Je haakt dus al af voordat je bent begonnen. Je weet wat je moet doen, maat je doet het niet. Waarom niet? Omdat je het niet écht wilt. Omdat de noodzaak niet groot genoeg is en je niet over voldoende zelfdiscipline beschikt. 

Vind je dat niet vreemd? Je weet dat er een beter bestaan mogelijk is maar je accepteert je minder wenselijke situatie, en je krijgt wat je accepteert. Dus je maakt jezelf wijs dat het goed is zoals het is om te verbloemen dat je hebt gefaald. Hoe komt dat? Omdat je niet in actie komt. Je verlangen naar duurzaam plezier verliest het van de angst voor de opoffering. 

Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er met mij en mijn leven als ik nu dit gedrag, deze gewoonte, niet verander?

Échte verandering zit in jezelf

Als je écht je leefstijl wilt veranderen dan zoek je het niet in afleidingen, crashdiëten, te dominante trainingsschema’s en opgelegde idealen, want dan leg je het buiten jezelf neer. Als je diep wilt veranderen, dan zoek je de verandering in jezelf. Dat is pijnlijk en confronterend, want het is gemakkelijker om dingen buiten jezelf neer te leggen. Toch is het de enige manier om verder te komen als mens. Om door de pijn heen te gaan en juist die confrontatie met jezelf aan te gaan. Het begint bij het (h)erkennen van de pijn en de daaruit voortkomende angst. En dan proberen stap voor stap die angst los te laten, door te experimenteren met iets nieuws: een nieuw idee, een nieuwe gedachte en een nieuw vitaliteitsdoel. Iets wat spannend is en haaks staat op wat je dacht of deed.

Tot stilstand komen

Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst geestelijk en lichamelijk even goed tot stilstand komen. Je hebt dus tijd nodig. Diepe verandering vergt verdieping en tijd, waardoor je de tijd vergeet. Je kunt niet van jezelf vragen om diep te veranderen te midden van alle hectiek en je drukke baan. Verandering vraagt om een andere omgeving, en andere beleving van tijd en ruimte. Het is voor iedereen weer anders, iets heel persoonlijks. Het is het moment waarop je een vastgeroest plan van aanpak ineens los kunt laten en kunt vervangen door een nieuw idee of plan. Door vanuit een hele andere invalshoek te leren kijken. Zo ontstaat mentale beweging en kun je barrières in je persoonlijke verandering overwinnen. In een persoonlijke transitie ontstaat beweging dus pas vanuit stilstand en stilstand vanuit beweging. 

Doelen stellen

Tijdens de coachgesprekken zal je moeten verkennen wat je écht wilt, wat de mogelijkheden zijn, wat je al gedaan hebt en wat je juist niet wilt. We onderzoeken wat je doel op gaat leveren. Wat kan je meer als het doel bereikt is? We verkennen ook wat het halen van het doel van je zal vragen. Is de inspanning de moeite voor jou de moeite waard? We verkennen vervolgens wat de obstakels zijn tussen jou en het doel en wat werkt en wat niet. 

Als je start met het neerzetten van een vitaliteitsdoel begin dan klein vanuit een hoger doel. Wees daarbij ambitieus, stel een hoger doel, maar maak dat klein met tussentijdse doelen, zodat die gerealiseerd kunnen worden. Torenhoge ambities sterven nogal eens in schoonheid, omdat ze niet te realiseren zijn. Kleine stappen kunnen heel effectief zijn als onderdeel van je veranderproces. Vier het bereiken van je tussentijds doel nadrukkelijk! 

Het vieren van behaalde successen geeft je veel positieve energie, en het is hard nodig om weerstanden te overwinnen. Wees erop voorbereid dat ook tussentijdse kleinere doelen bijgesteld moeten worden naar aanleiding van wat je onderweg leert. Ongewoon doen helpt ook om de angst te overwinnen om ongewoon te denken. De stap van ongewoon denken naar ongewoon doen is bepalend om te leren loslaten. En om de kleine gerealiseerde stapjes te verbinden aan het hogere doel. 

Verandering in gang zetten

Als je goed verkend hebt, dan hebben we niet alleen je doel(en) concreet gemaakt, maar ook de obstakels die je afhouden van je doel(en). Waarom ben je niet waar je wilt zijn? Soms kun je die obstakels oplossen, soms kun je ze veranderen en soms kun je het omzeilen. 

Obstacles do not blok the pat, they are the path.

Je angsten overwinnen

Angst is een geesten-toestand, een emotie die we creëren in onze geest. Het vervelende is dat we die angsten en emoties toelaten en ermee in gesprek gaan in ons hoofd, zodat ze wekelijkheid lijken te worden. Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen? Angst. 

Weerstand vanuit je omgeving

Onderdeel van je persoonlijke verandering is ook dat je weerstand uit je omgeving als iets positiefs leert te zien. Blijkbaar raak je bij de ander een gevoelige snaar als jij iets wilt veranderen. Wat zei als bedreigend ervaren. Het kan hun denken bedreigen, hun positie, hun status en uiteindelijk zelfs hun identiteit. Maar dat kan tijdelijk zijn, en jij hebt blijkbaar wel betekenis voor de ander. Leer de weerstand dus te omarmen en positief te gebruiken. Daarmee bedoel ik dat het geen zin heeft frontaal tegen de weerstand in te gaan, daardoor wordt weerstand alleen maar groter. 

Je ego 

Wie ben ik eigenlijk? En wat zijn mijn diepere drijfveren? Als je niet in staat bent deze wezenlijke vragen te beantwoorden kom je ook niet verder in je transformatie. Het antwoordt op die vragen is cruciaal, maar ligt niet voor de hand. Ze kunnen niet onmiddellijk beantwoord worden; dat kost tijd en ruimte. We moeten ons eerst los kunnen maken van ons ego dat zich bezighoudt met macht, status, bezit, etc. Vanuit ons ego zijn we geneigd die diepere vragen uit de weg te gaan, ze buiten onszelf te leggen en te wijzen naar anderen en externe factoren. Dan treden weer dezelfde blokkades op. Je angsten nemen weer de overhand. 

Succesvolle veranderaars hebben één ding gemeen: waar anderen onoverkomelijke barrières zien, zien zij kansen om die barrières te slechten of ze behendig te omzeilen.

Overheersende krachten

Er zijn twee overheersende krachten die je gedrag sturen: we doen er alles aan om pijn te vermijden en we willen het liefst zo veel mogelijk plezier hebben. Ons brein is miljoenen jarenlang geprogrammeerd om gevaar te signaleren en pijn te vermijden. Wanneer we moeten kiezen wint pijn vermijden het van plezier maken.  

Volhouden! 

Het veranderen van je gedrag is een kunst en wetenschap waar veel factoren bij komen kijken. Een ‘alles of niets’ aanpak zal je telkens zien falen als je niet sterk inzet op ‘autoregulatie’. Bij gedragsverandering gaat het erom dat je elke dag iets doet. Dat je consistent bent. Voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt moet het tussen de 22 en 260 dagen worden volgehouden. Afhankelijk van wie je bent en welke gedrag je vertoont. 260 dagen is het uitgangspunt. Uiteraard vraag je niet iedere dag van jezelf het maximale. 

Je kan er vanaf nu niet vanuit gaan dat je leven vanzelf zal gaan. Je ondervindt gezondheidsklachten, krijgt te maken met tegenslagen, verandert van baan en mensen in je omgeving overlijden. Alles wat ervoor zorgt dat je je vitaliteitsdoel wilt opgeven. Daarom is het belangrijk dat je een crisisplan inzet. Dit is het vangnet, het back-up plan, zodat al je inspanningen niet voor niets zijn geweest. 

Vitaliteitscoach Nijmegen en Arnhem

De Energie Fabriek

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen interventies voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 




Comments (1)
  1. Jacinte Reply

    Interessant artikel! Stof tot nadenken


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik