Heb ik een coach nodig? Wanneer schakel ik een coach in?

Veel mensen lopen in een bepaalde fase tegen een aantal uitdagingen en obstakels aan. Ze merken dat ze moeite hebben om het alleen op te lossen en stellen zich na verloop van tijd de vraag of professionele hulp inschakelen beter is. Een coach kan tenslotte helpen om uit die impasse te komen. 

Zo ook Pim. Pim zit al een tijd niet goed in zijn vel. Op het werk loopt het niet zoals hij graag zou willen. Hij heeft de ambitie om hogerop te komen binnen het bedrijf waar hij werkzaam is, maar op korte termijn zijn daar geen mogelijkheden toe. De èchte uitdaging ontbreekt en Pim merkt dat hij veel op routine doet. Hierdoor zit hij laag in zijn energie. 

Thuis heeft hij met tegenslagen te maken. Het verlies van zijn vader een jaar geleden komt hard binnen bij Pim en zijn gezin. Pim merkt na een periode van rustig aan doen dat dit niet in zijn koude kleren is gaan zitten. 

Goed slapen zit er al maanden niet in. Daardoor is hij moe en uitgeput als hij thuiskomt van een dag werken. Sporten doet hij niet meer. Door de terugkomende migraine aanvallen is hij tweemaal ziek naar huis gegaan en heeft hierdoor een aantal dagen in bed gelegen. 

Door de overmatige spanningen in zijn lichaam heeft hij moeite zijn aandacht erbij te houden en hij ervaart fysieke klachten. Leuke dingen doen met het gezin? Ziet hij tegenop. Hij heeft er gewoon de puf niet voor. 

Een goede collega attendeerde hem op een coach in zijn netwerk. Die had hem destijds goed geholpen. Dit zet Pim aan het denken. Coaching? Wat brengt mij dat dan? Is dat iets voor mij? Is dit niet een teken van zwakte?

Waarom kiezen voor Coaching? 
  • Professionele ondernemers, ambitieuze managers en topsporters laten zich begeleiden door specialisten en coaches.

  • Als je het zelf had kunnen oplossen had je dat waarschijnlijk al lang gedaan. 
  • Jouw progressie komt mogelijk tot stilstand. Door de juiste coaching ga je weer leren en boek je opnieuw progressie, zodat je weer verder kan groeien 

  • De coach neemt allerlei gedrag bij je waar. Gedrag waarvan jij jezelf niet geheel bewust bent. Zonder hulp van een coach had je nooit aan jouw ingesleten gewoontes kunnen werken. 

  • Je hebt weer structuur en weet hoe je je doelen bereikt. 

  • Je hebt minder stress en gevoel van overbelasting. Je zit lekkerder in je vel, thuis en op je werk.

  • Je hebt veerkracht om met je uitdagingen en tegenslagen om te gaan en weet wat hierin je obstakels zijn.
Vitaliteitscoach
Aandachtspunten waar je op moet letten bij het zoeken van een coach 
  • Realiseer je allereerst dat het best eng is. Een ander komt kritisch bekijken wat er beter kan in jouw werk of leven. Daarom werkt het alleen als je er zelf voor kiest en ook echt graag iets wilt leren.

  • Kies vervolgens een coach die jij respecteert, die over bewezen expertise beschikt en met wie je goed kunt communiceren. 

  • En ook belangrijk: net als een goede sportcoach moet degene die jou begeleidt zijn aanbevelingen kunnen verdelen in praktische, kleine stappen waar je zelf gericht op kunt oefenen.

  • Laat je begeleiden en coachen door iemand die primair jouw persoonlijke groei als enige belang heeft.

  • Bepaal goed of jouw coachvraag bij de juiste specialist terecht komt. Maak daarom gebruik van een kennismakingsgesprek om te bepalen of je aan het juiste adres bent en je een klik hebt met de coach.
Wat levert de juiste coach(ing) jou op? 

Een goede coach helpt jou meer uit het leven te halen. Dit kan zijn: thuis of op je werk, je (sport)prestaties of het gewone dagelijkse leven, of aanvullend op een (zorg)behandeling, als je met een medische aandoening te maken hebt. 

Het komt aan op het leren van vaardigheden. Vaardigheden die je in staat stellen je vitaliteit te verhogen, de belemmeringen en uitdagingen te managen en een vitale manier van leven vol te houden. 

Het obstakel financiën

Een veel gehoord obstakel, wat ik vaak hoor om geen coach in te schakelen is dat men het te duur vindt. 

Als je dat vindt, vraag jezelf dan af of je het de moeite waard vindt om in jezelf te investeren? Zo ja, ga aan de slag. Zo niet? Zoek dan uit wat de motieven voor je zijn om dit niet te doen?

Goed om te weten: overleg met je werkgever dat je gebruik wilt maken van persoonlijke coaching. In de meeste gevallen is er iets van een persoonlijk ontwikkelingsbudget waarmee dit vergoed kan worden. Jouw werkgever heeft er namelijk ook baat bij. 

Ben je ondernemer of ZZP’er? Trek de kosten van de coaching af als bedrijfskosten. 

Heb je helemaal geen budget. Geef het op bij de belasting als opleidingskosten. Of regel iets met je coach in de vorm van een gespreide betaling. 

Ik coachte laatst een vrouw die haar eigen expertise inzetten voor mijn bedrijf. We hielpen zo elkaar. Waar ben jij goed in? 

Persoonlijke coaching Nijmegen en Arnhem

De Energie Fabriek

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen methodes voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik