Kun je als leidinggevende burn-outs voorkomen?

Ben je leidinggevende en ervaar je dagelijks problemen met werknemers die dreigen uit te vallen door stress en burn-out en heb je daar vervolgens zelf ook veel stress van? 

Naast de hoge kosten die een verzuimende medewerker met zich mee brengt, heb je als leidinggevende niet alleen rekening te houden met de belangen van het bedrijf, maar ook met die van de medewerker.

Het volledig voorkomen van stress in jouw team is niet mogelijk (en misschien niet eens wenselijk), maar een goede leidinggevende zorgt wel dat het niet te veel wordt. Eén van de belangrijkste tools voor dit teveel aan stress is een goed gesprek. Niet over iemand privé, maar over: waar loop je tegenaan en hoe kan ik je daarbij helpen? Een vitale leider moet daadkrachtig zijn en empathisch.

Het ontwikkelen van burn-out klachten wordt vooral veroorzaakt door een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Deze verschillende factoren hangen samen met het werk, de persoon zelf en de maatschappij. Werk-gerelateerde factoren zijn bijvoorbeeld hoge werkeisen, emotionele werkbelasting, geringe steun van de leidinggevende en ontevredenheid over het salaris. (TNO-2020-infographic) Je hebt niet overal invloed op. Wat kun je als leidinggevende nu het beste laten en wat kun je nu het beste doen om te zorgen dat de emmer niet overloopt.

4 adviezen om als leidinggevende burn-outs te voorkomen

1. Vitaliteit begin(t) bij jezelf

Naast de juiste aandacht voor de medewerker zelf is het van belang dat jij als leider ook vitaal bent. Op een lege batterij kunt je niets. Je hebt motivatie, energie en veerkracht nodig om optimaal te kunnen presteren. Opdat jouw stress niet overslaat op de rest en jouw prestatiedrang (lees ook: Prestatiegedreven leidinggevende vergroot kans burn-out medewerker) niet een grote stressbron is voor de ander. Vitaliteit – begin dus bij jezelf. 

Vragen als hoe ga ik om met mijn eigen emoties? En hoe ga ik vervolgens om met de emoties van een ander? En bouw ik daar genoeg rustmomenten voor in om hierop te reflecteren? (10 min per dag is al een mooi begin). Heb ik het vermogen om naast resultaat gericht te werken ook het vermogen om voldoende empatisch te zijn? Wat doe ik allemaal aan zelfontplooiing? Wie ben ik eigenlijk en wat zijn mijn diepere drijfveren? Waar wil ik naartoe met mijn team en hoe krijg ik het vertrouwen?

Als je niet in staat bent deze wezenlijke vragen te beantwoorden, kom je volgens mij ook niet verder als leidinggevende. Het antwoord op die vragen is cruciaal, maar ligt niet voor de hand. Ze kunnen niet onmiddellijk beantwoord worden, dat kost tijd en ruimte. Je moet je eerst los kunnen maken van je ego, dat zich bezighoudt met macht, status, bezit, etc. Vanuit ons ego zijn we geneigd die diepere vragen uit de weg te gaan, ze buiten onszelf te leggen en te wijzen naar anderen en externe factoren. 

2. Het managen van de vitaliteit van de medewerker

Dit gaat over het aannemen van een coachende rol. Over luisteren en vertellen (empatisch zijn). En ook over het stellen van de juiste vragen. Goede vragen die je kunt stellen zijn: 

  • Wanneer ben je in je element? 
  • Houden we genoeg rekening met elkaar?
  • Praten we genoeg over of de functie nog wel bij je past?
  • Kun je emoties als onzekerheid, frustratie en enthousiasme kwijt bij mensen op je werk?
  • Wat is jouw doel binnen de organisatie?
  • Kunnen we elkaar motiveren gezondere keuzes te maken? 
  • Heb je tijd en ruimte om te herstellen na een piekmoment?
  • Voel je je gezond?
  • Hoe ervaar je momenteel je werk-privé balans?
  • Kun je ziek zijn of heb je dan het gevoel dat alles in de soep loopt?
  • Bepaal jij je dag of wordt jouw dag bepaald?
3. Stimuleer medewerkers door eigen regie te laten nemen

Natuurlijk wil je dat jouw medewerkers meer eigen regie gaan pakken als het gaat om hun fysieke en mentale welzijn. Hoe zorg je er nou voor dat mensen ook echt in actie komen en blijven? Het gaat het er om dat je mensen intrinsiek motiveert in plaats van extrinsiek.

Dit stimuleert een gevoel van autonomie en dat is een belangrijke voorwaarde voor het pakken van eigen regie. We houden er namelijk niet van als ons verteld wordt wat we moeten doen en maken liever onze eigen keuzes. Dat geldt voor iedereen.

4. Verleg je focus naar preventie 

De coronacrisis legt steeds bloot wat de waarde is van een goede zelfzorg én preventie. Hoe zorg je voor een optimale afweer? Hoe houd je chronische stress buiten de deur? (wat aan de basis staat van vele ziektebeelden). Hoe blijf je staande in een wereld die in crisis en verwarring is? Faciliteer daarom je medewerkers om met de juiste tools zelf aan de slag te gaan om weerbaarder te worden. Geef ze daarbij ook inzicht in hun eigen gezondheid en vitaliteit. 

En als je dan voor een interventie kiest is het belangrijk dat je niet voor de medewerker bepaalt waar precies aan gewerkt moet worden, want dit leidt tot weerstand. Zorg ervoor dat de medewerker vrijheid ervaart in de keuze waaraan gewerkt kan worden en hoe dat moet gebeuren. Kies dus bij voorkeur voor een interventie over vitaliteit waarbij de medewerker zel aan de slag kan met zijn persoonlijke situatie en het onderwerp niet voorgeschreven is. 

De Energie Fabriek

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen methodes voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil jij als leidinggevende ook graag aan de slag met jouw eigen vitaliteit? Of heb je een medewerker die dit goed kan gebruiken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik, via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 

Geraadpleegde bronnen
  • TNO – Diverse factoren verantwoordelijk voor burn-out klachten.
  • TNO – Werkstress terugdringen met een integrale aanpak op maat.
  • TNO – Rapport oorzaken, gevolgen en risicogroepen van burn-out.
  • Universitiet van Amsterdam. R.B. L Sijbom, J.W.B Lang, F. Anseel.  Prestatiegedreven leidinggevende vergroot kans op burn-out medewerker.
  • Trouw interview bedrijfsfilosofie. Jonathan Janssen – Graag wat meer liefde in het bedrijfsleven. 
  • The Lab of Life – Presentatie en handleidingen voor trainers. Douscka Anschutz.
  • Jan Rotmans – Omwenteling (van mensen, organisaties en samenleving).
  • MKB service desk – Wat zijn de kosten van een zieke werknemer.
  • Zilveren Kruis vitaal leiderschap – Luisteren en vertellen.
  • Fotografie – Chrissie Sewalt.



Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik