Vincent Bastiaans: specialist in sport, arbeid en gezondheid

Interview

De Energie-Fabriek ging in gesprek met Vincent Bastiaans: bewegingswetenschapper en drijvende kracht achter HAN Seneca. Het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid houdt zich bezig met gezondheids- en prestatiebevorderende dienstverlening.

Kun je een korte inleiding over jezelf geven?

Mijn naam is Vincent Bastiaans, oorspronkelijk uit het Brabantse Nuenen en na mijn studie bewegingswetenschappen in Amsterdam daar jaren blijven hangen. Tegenwoordig ben ik woonachtig in Nijmegen en mijn werkzaamheden bij de HAN, waar ik nu ruim zeven jaar werkzaam ben, bestaan uit het coördineren van HAN Seneca. Daarnaast houd ik me bezig met testen, meten en adviseren met betrekking tot integraal vitaliteitsmanagement en sportmedische aangelegenheden.

Hoe kunnen we HAN Seneca het beste omschrijven?

HAN Seneca, een onderdeel van HAN Sport en Bewegen, is het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid en houdt zich bezig met gezondheids- en prestatiebevorderende dienstverlening. Bij HAN Seneca staat een integrale benadering van gezondheid centraal. We zijn een schakel tussen de kennis van de HAN, het onderwijs en de bedrijven en organisaties, die actief zijn op deze thema’s, zowel intern als extern.

Waarin onderscheid het bedrijf zich van jullie concurrenten, oftewel, waarom moeten bedrijven kiezen voor HAN Seneca?

HAN Seneca is als expertisecentrum verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. We zijn onder andere verbonden aan de opleidingen omtrent fysiotherapie, sport en bewegen en toegepaste psychologie. Hierdoor is ons team altijd op de hoogte van de recente kennis en worden we elke dag uitgedaagd om goed na te blijven denken over hetgeen we uitzetten.

Naast onze medewerkers hebben we een grote groep studenten die bezig zijn met deze onderwerpen. Hierdoor zijn er constant verbeteringen en nieuwe inzichten uit creatieve hoeken.

Naast expertisecentrum zijn we ook een sport-medisch adviescentrum. Hierdoor komen we, naast de werkende mens, in aanraking met onder andere topsporters. De kennis die we vanuit de topsport ophalen steken we ook weer in de kwaliteit die we bieden aan de werknemers.

Hoe zie jij de toekomst van integraal vitaliteitsmanagement binnen het bedrijfsleven?

De gezondheid van de werknemers is een belangrijk goed. Zij zijn de drijvende kracht achter elk bedrijf. De juiste keuzes zorgen ervoor dat de medewerkers gezond en vitaal blijven. Hierdoor zijn de medewerkers langer inzetbaar, blijft de productie optimaal en verlaten ze ook weer gezond het bedrijf.

Welke ontwikkelingen zie je in de markt ontstaan?

In het huidige economische klimaat zien we veelal terug dat er een tekort is aan goed personeel. Omdat er niet altijd nieuw gekwalificeerd personeel voorhanden is, is het noodzakelijk om de medewerkers die al in het bedrijf zijn te behouden. Hierdoor is er meer tijd en geld in de bedrijven voor de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers.

Heb je waardevolle tips voor professionals die zich met dit thema bezighouden?

Vanuit de aanbieders van de zorg raad ik aan om altijd te starten met goede valide en betrouwbare metingen. Daarmee kun je de huidige problemen echt in kaart brengen. Hierna kun je verder kijken welke interventies nodig zijn en kun je nadien controleren of de interventies het resultaat hebben bewerkstelligd dat beoogd was.

Vanuit de HR-professionals is het belangrijk om goed met de medewerkers in gesprek te blijven. Zorg dat je weet wat zij belangrijk vinden en niet alleen wat de managers denken dat noodzakelijk is voor de medewerkers.

Maak de zin af: jullie zijn pas echt tevreden als…?

Elk bedrijf in Nederland waarde hecht aan de gezondheid en vitaliteit van de werknemers en ze niet enkel als een cijfer ziet.

Wat betekent voor jou vitaal leiderschap?

Keuzes maken op basis van wat goed voor een mens is en niet alleen korte termijn winstbejag.

Preventief medisch onderzoek medewerker Nijmegen en Arnhem

Wil je als verantwoordelijke voor het thema vitaliteit en gezondheidsmanagement graag eens nader kennis maken met de diensten van De Energie Fabriek en ook met de expertise van HAN Seneca?

ik wil graag meer informatie ontvangen!Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik