Hoe maak je van de lockdown geen mentale lockdown?

Persoonlijke coaching Nijmegen Arnhem

Daar gáán we weer. Een nieuwe harde lockdown in. Hoewel veel Nederlanders het eens zijn met de maatregelen, ziet menig landgenoot toch op tegen deze nieuwe periode waarin het land ‘op slot’ is.

De een heeft zorgen over de toekomst van zijn bedrijf, de ander over nog meer weken thuis zijn, of de combinatie thuisonderwijs en een drukke baan. Ook stress en eenzaamheid liggen op de loer.

Negatieve emoties

“Maak van de lockdown geen mentale lockdown”, raadt Ernst Bohlmeijer aan. Hij is hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering aan de Universiteit van Twente en doet al ruim vijftien jaar onderzoek naar veerkracht en zelfhulp. “Er zijn een aantal strategieën die bewezen hebben dat ze effectief kunnen zijn om om te gaan met negatieve emoties zoals angst, verdriet, stress en eenzaamheid.” 

“Het is logisch die emoties nu te voelen”, vervolgt de hoogleraar. “Veel mensen denken dat het leven altijd maar leuk en gelukkig moet zijn, maar dat is de snelste weg naar depressie. Er zijn nu eenmaal ups en downs.” Moeten we gewoon accepteren dat het even minder gaat? “Ik zou zeggen: aanvaarden. Accepteren vind ik een rotwoord, een situatie aanvaarden zoals die is, is een moedige, actieve stap. Neem je verlies. En dan ineens blijkt er nog van alles mogelijk.” 

“Bovendien”, voegt collega aan dezelfde universiteit, geluksonderzoeker Marijke Schotanus, toe, “is geluk zelf niet iets waar je je op moet concentreren. Je kunt beter iets doen wat je belangrijk vindt, zodat je je daarna tevreden kan voelen.” Dat is vooral goede raad voor iemand die net zijn baan heeft verloren. “Baal, wees verdrietig. Dit kost tijd, maar probeer actief te blijven, door te sporten, naar buiten te gaan, of tijd te besteden aan een hobby”, adviseert Bohlmeijer. Het verdriet hoeft niet weg te zijn, maar er staat wel iets naast om tevreden over te zijn. 

(ver-)Binding

Misschien wel de belangrijkste tip van zowel Bohlmeijer als Schotanus: zorg dat je, ondanks alle beperkende maatregelen, contact houdt met anderen. Schotanus: “Word bijvoorbeeld vrijwilliger voor iets wat jij belangrijk vind. Dat werk gaat gewoon door.” Bohlmeijer: “Als je iemand helpt, krijg je ook een goed gevoel over jezelf. En aan de andere kant: durf je kwetsbaar op te stellen en je te laten helpen door een ander als het niet goed met je gaat. Het gaat om de verbondenheid, dat willen voelen is heel wezenlijk. Beeldbel elke dag even met iemand, en drink zo samen een kop koffie.” 

Als eenzaamheid op de loer ligt, raadt Bohlmeijer aan een dagplanning te maken. Neem je voor om een bepaalde tijd op te staan en doe dat ook. “Word wakker, peil even welke emoties je voelt, wees daar vriendelijk voor en sta op. Blijf je langer liggen, dan heb je later alleen maar het gevoel dat er kostbare tijd verloren is gegaan.” 

Dat wil niet zeggen dat ‘nutteloze’ activiteiten geen plek mogen hebben. “Plan gerust twee uur Netflix in, als je dat leuk vindt. Maar stop op tijd, anders wordt het verdoven en daar word je somber van.” 

En als dat verdoven een manier is om aan sombere gedachten te ontsnappen, weet Bohlmeijer nog een andere oefening: “Als je bijvoorbeeld denkt: Mijn business is mislukt dit jaar, schrijf je op: ik heb de gedachte dat mijn business mislukt is dit jaar. Die woorden creëren afstand, het maakt ruimte voor het besef dat de situatie voorbijgaat en dat je die dagen bijvoorbeeld nog steeds kan ondernemen”

Persoonlijke coaching Nijmegen Arnhem 

DE ENERGIE FABRIEK

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen interventies voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 

 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik