Minimaal twee uur per week in de natuur maakt je mentaal gezonder

Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. De wetenschap bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming.

Een nieuw onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie laat zien dat ruim de helft van de Nederlanders van plan is vaker de natuur in te gaan voor hun gezondheid.

Vrijwel alle Nederlanders (94%) wéten wel dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart het niet om twee uur per week in de natuur te zijn. Terwijl 120 minuten juist de kritische norm is zoals blijkt uit een eerdere Britse studie. Uit het nieuwe onderzoek dat IVN heeft laten uitvoeren door Kantar blijkt dat veel van de ondervraagde personen zelf de positieve effecten van de natuur ervaren. De reacties waren onder andere: ‘frisse lucht en buiten zijn geeft me nieuwe energie’, ‘ontspannen en mijn hoofd even leegmaken’ en ‘beweging na de hele dag op een stoel te zitten’ en ‘ik voel me opgewekter’.

Werken met burn-out: zo bevorder je het herstel
Mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, geven aan dat ze gelukkiger zijn, blijktuit het Britse onderzoek. 75 Procent van de Nederlanders haalt deze norm niet! 55-plussers besteden ruim twee uur in de natuur, maar de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar blijft steken op 83 minuten per week. Dat is simpelweg niet genoeg, omdat de positieve effecten pas optreden vanaf 120 minuten. Om te zorgen dat Nederlanders wél 120 minuten natuur in de week halen, is IVN 1 oktober gestart met de IVN 2 uur natuur challenge.

Welke effecten heeft de natuur?

Buiten zijn is een goede boost voor je immuunsysteem. Dat heeft verschillende oorzaken. Natuur zorgt voor rust en ontspanning. Het leidt tot minder cortisol (stresshormoon) en een verlaging van bloeddruk. Ook stimuleert het de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Hierdoor maak je makkelijker contact en voel je meer verbinding met anderen. Mensen worden dus socialer door in de natuur te zijn. Een ander positief effect is de schone lucht. Bomen verminderen CO2 concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Door buiten te zijn maak je, zelfs met een hele kleine hoeveelheid zonlicht, vitamine D aan. Tot slot verbetert je conditie als je buiten bent, doordat je meer beweegt. Door een dagelijkse wandeling te maken, kunnen klachten als depressie, stress en angststoornissen bijna met de helft afnemen.

Natuur op doktersrecept

Driekwart van de Nederlanders vindt dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies. Sinds vorig jaar mogen artsen op de Shetlandeilanden (Schotland) natuur voorschrijven als medisch advies. Zover is het in Nederland nog niet. Door zelf meer de natuur in te gaan, kun je al genieten van de positieve effecten als minder stress, een betere conditie en een positievere stemming.

Nederlanders en de natuur

Hoewel niet iedereen twee uur per week natuur haalt, voelen de meeste mensen zich wel erg betrokken bij de natuur. Uit onderzoek blijkt dat 5 op de 6 Nederlanders zichzelf een natuurliefhebber vindt. Voor twee derde van hen is dit de favoriete activiteit in de natuur met stip op één: wandelen. Het liefst gaan ze in de lente naar buiten. Voor 82% van de ondervraagde personen is de herfst niet het favoriete jaargetijde om naar buiten te gaan, terwijl dit juist positieve effecten heeft tegen je herfstdip.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik