Persoonlijke groei: in welke mindset herken jij je?

Mindset training

Wat is mindset?

Mindset en vitaliteit is een krachtige combinatie. Als je fit en vitaal wilt worden heb je daar de juiste mindset voor nodig. Dit blog gaat dan ook over mindset. Over welke twee verschillende mindsets er zijn. Ik geef je praktijkvoorbeelden en stel je vragen die gaan over jouw mindset.

Mindset heeft te maken met je denkwijze, je mentaliteit, je geesteshouding. Het is een direct gevolg van je conditionering, je denkpatronen en de manier waarop je onbewust bent geprogrammeerd. Dit bepaalt je gedrag en daarmee de resultaten die je behaalt. Een goede gezondheid en een hoog energieniveau vormen de basis van een positieve mindset.

Mindsets (overtuigingen) kunnen je ontwikkeling stimuleren of remmen. Als je gelooft dat je alles aan kunt en dat zich altijd een oplossing aandient, zul je sneller een nieuwe uitdaging opzoeken. Beperkende overtuigingen kunnen later echter voor conflicten zorgen. Je wilt bijvoorbeeld graag een andere baan of gezonder leven, maar het negatieve geloof in jezelf maakt dat je niet durft te veranderen. Het trainen en controleren van je mindset is een belangrijke vaardigheid om te beheersen, wanneer je een vitaal en gelukkig bestaand wilt opbouwen en ervaren.

Mindsets zijn overtuigingen. Het zijn sterke overtuigingen, maar het blijft een manier van denken en je denken kun je veranderen.

De groei versus de vaste mindset

We maken onderscheid tussen twee verschillende mindsets. De groei mindset en de vaste mindset. Laat me je daar iets meer over vertellen.

Vaste mindset

Mensen met een statische of een vaste mindset geloven dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter vaststaande feiten zijn. Je wordt ermee geboren: ze kunnen niet worden ontwikkeld. Vanuit dit perspectief ben je slim of dom, getalenteerd of gemiddeld. Mensen met een vaste mindset zijn er op gericht zichzelf te bewijzen. Ze voelen zich vaak onterecht beoordeeld. Ze haken relatief snel af als iets niet lukt en kunnen zich dan gefrustreerd en afgewezen voelen. Ze hebben veelal een negatief zelfbeeld, omdat ze zich continu vergelijken met anderen die beter zijn. Ze vragen zich niet af wat ze van die anderen zouden kunnen leren. Dat is wat iemand met een op groei gerichte mindset wel doet.

Mensen met een overwegend vaste mindset willen hun verworven positie zoveel mogelijk handhaven en risico’s vermijden. Wanneer het misgaat als ze iets ondernemen, zullen ze niet snel toegeven dat ze verantwoordelijk waren, maar liever de schuld geven aan een ander of aan de omstandigheden.

De groei mindset

De positieve of op groei gerichte mindset is leergierig en staat open voor verbetering. Mensen met een positieve instelling zien mogelijkheden en stellen zichzelf vragen hoe ze die kansen kunnen benutten. Met een positieve denkhouding bedenken hoe ze zichzelf, hun diensten, producten en hun omgeving kunnen verbeteren. Ze zien het behalen van hun doel als resultaat van het leerproces. Het gaat hun vooral om continu te blijven leren en te groeien.

Mensen met een groei-mindset realiseren zich dat zij fouten moeten maken om verder te komen en dat een nieuw pad inslaan met zicht meebrengt, dat verkeerde afslagen genomen kunnen worden. Al-lerende-doen en al-doende leren is hun devies.

Een groei-mindset kenmerkt zich door:
  • Het vermogen hebben om te leren van ervaringen en dat toe te passen op nieuwe situaties.
  • Nieuwsgierig zijn naar nieuwe kennis en deze praktisch kunnen vertalen.
  • Vertrouwen hebben in jezelf en ook in anderen.
  • Verandering niet als een bedreiging, maar als een kans zien.
  • Bereid zijn om te falen en niet bang zijn om fouten te maken.
  • Mentaal flexibel zijn en zich voortdurend kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.
  • Niet meteen in oplossingen denken, maar vragend op zoek gaan.
  • Onzekerheid accepteren en beslissingen durven nemen onder onzekerheid.
Vast versus groei model

Kijk naar onderstaande model. In welke mindset herken jij je? Het is goed om te weten dat je niet hoeft te denken in goed of fout. Ieder mens heeft beide mindsets in zich. Een bepaalde mindset is wel dominanter aanwezig. Een bepaalde mindset constateren en analyseren bij een ander is tevens ook makkelijker dan dit te constateren bij jezelf.

Praktijkvoorbeelden De Energie Fabriek

Hierbij geef ik je een tweetal praktijkvoorbeelden betreft mindset uit de praktijk. Het betreft fictieve namen.

Bas 36 jaar – Financieel Interim Manager
Een laag energieniveau leidt bij veel mensen tot emotionele schommelingen en innerlijke conflicten. Zo ook bij Bas. Hij ontdekte dat hij werd belemmerd door zijn vaste mindset én door zijn overgewicht. Een jaar na zijn vitaliteitsprogramma stuurde hij mij een berichtje dat hij nu 30 kilo was afgevallen. Hij leefde nu bewust en gezond en voelde zich energiek en sterk. Met als resultaat dat hij zakelijk scherper was en weer successen behaalde. Hij was meester over zijn gezondheid en was weer gelukkig.

Danique 30 jaar – Account Manager
Danique zat al een lange periode niet lekker in haar vel toen ze bij mij in de praktijk kwam. Ze leidt een comfortabel ongelukkig leven, zoals ze het zelf noemt. Na haar studie commerciële economie is ze nu bij haar 3ewerkgever gestart. Na een half jaar in haar nieuwe job komt ze tot de conclusie dat ook deze functie niet helemaal haar ding is. Dit geeft haar veel stress en maakt haar onzeker. Diep van binnen weet ze dat ze iets anders wil gaan doen, maar wat? Danique zit hierdoor laag in haar energie. Afspreken met vrienden gaat niet. Ze ziet er altijd tegenop. Ook heeft ze de puf niet om aan haar vitaliteit te werken als ze thuiskomt van een dag werken.

Tijdens het coach-traject heeft Danique een omwenteling weten te maken. Ze is meer in zichzelf gaan investeren en heeft haar belemmerende overtuigingen in kaart gebracht. Ze trekt nu meer haar eigen plan. Zo heeft ze een leuke opleiding gevonden, waarmee ze haar werk meer verdieping kan geven en ze doet twee keer per week met een vriendin een activiteit om fit en vitaal te worden. Ze is er nog lang niet, zo zegt ze zelf: “Ik ben wel onderweg en in de goede richting. Dat geeft focus en vertrouwen”.

Opdracht: mindset-analyse

Nu is het aan jou om je eigen mindset te analyseren. In welke situaties is je mindset vast en wanneer ben je meer op groei gericht? Wanneer je hieraan wilt werken zal het opschrijven je meer helderheid en inzicht geven. Stel jezelf gerichte vragen. Want goede vragen zijn een spiegel die je niet alleen geven wat je wilt maar vooral wat je nodig hebt.

Goede vragen die je aan jezelf kunt stellen:
  • Wat zijn mijn diepere drijfveren en waar komen die vandaan?
  • Waarom durf ik niet af te wijken van gangbare paden?
  • Wat kan ik doen om mijzelf te verbeteren?
  • Wat kan er misgaan en wat kan ik doen om dat te voorkomen?
  • Met welke gedachte houd ik me momenteel het meest bezig?


Persoonlijk inzicht  

Wat ik een interessante vraag vind is: waar komt jouw mindset en denkhouding vandaan? Hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf als ze belemmerend zijn?

Als je eenmaal bewust bent dat jouw gedachten tot negatieve emoties leiden, kun je die door positieve gedachten vervangen. Waar het om gaat is dat je ontdekt dat je vrij kunt zijn van de conditionering, de opgelegde denkwijze, die in de loop der jaren onbewust je gedrag en je denkpatronen hebben gevormd. Dan zal je inzien dat je zonder angst en beperkingen kunt kiezen voor wat je écht wilt. Doe wat je leuk vindt, iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Iets waar je gelukkig van wordt.

Dat dit toch lastig is voor velen, komt doordat we niet zo worden geschoold. Op school disciplineren wij kinderen en leren ze zo weinig mogelijk fouten te maken. Dit is fnuikend voor creatieve processen als veranderingen en zoektochten, waarvoor sowieso geen vaste paden voor bestaan. Falen lijdt tot tegenslagen en die maken je sterker. Althans als we eenmaal doorkrijgen dat falen aan de basis staat van succes.

Een laag energieniveau en een lage vitaliteit maakt je mentaal ook zwakker. Hierdoor val je vaker terug in vaste patronen. Investeren in je gezondheid en vitaliteit geeft meer kracht en balans. Je verbetert hierdoor je prestaties en ook je presentatie. Dat geeft meer zelfvertrouwen. Input is output.

Je bent vaak tot meer in staat dan je denkt

Voel je aan alles dat er meer in je zit en weet je niet waar te beginnen?

Voor mij is een coach een vertrouwenspersoon waar je alles mee kunt bespreken en die meer uit jou haalt dan jij zelf voor mogelijk houdt. Daar ben ik dan ook dagelijks mee bezig. Je kan gebruik maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Inspirerende boeken
  • Casper Vermeulen: Mentale fitness voor het moderne brein.
  • Ernst Holmijer & Monique Hulsbergen: Dit is jouw leven, ervaar de effecten van positieve psychologie.
  • Master Your Mindset: Michael Pilarczyk.
  • Richard De Leth: Persoonlijk Leefstijlplan.
  • Jan Rotmans: Omwenteling.
  • Think and Grow Rich: Napoleon Hill.
  • Mindset, de weg naar een succesvol leven: Carol S. Dweck.
  • Waarom veranderen (meestal) mislukt: Martin Appelo

 

 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik