8 gouden voedings- en leefstijlinterventies

afvallen Nijmegen

Voeding & leefstijl

In dit blog leer je hoe je 8 voedings- en leefstijl-ideeën kunt toepassen om meer energie en betere resultaten te creëren.

Mijn ideeën en adviezen zijn met de grootst mogelijke zorg gekozen. Ze zijn gebaseerd op een goede balans tussen wetenschappelijk onderbouwde feiten, praktijkervaring, gezond verstand en vertaald naar de praktijk van alledag.

Passie voor voeding

Al van kinds af aan ben ik met voeding bezig. Mijn ouders hadden een moestuin zo groot als een half voetbalveld en ik deed ervaring op in een keuken met een Michelinster. Voeding heeft van jongs af aan al een prominente plek in mijn leven.

Laat ik vooropstellen dat het mijn doel is om je zoveel mogelijk te helpen. Ik heb zelf ook niet de wijsheid in pacht. Je even aan het denken zetten is het enige dat ik beoog met mijn blog.

Ik ben gepassioneerd over voeding en gezondheid en wil je graag ondersteunen om de kwaliteit van je leven te optimaliseren en de doelen te realiseren die je voor ogen hebt.

Het leven is naast een speeltuin ook een laboratorium.
Ga op onderzoek en probeer zaken uit. Wat voor jou werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Iedereen is anders. Iedereen heeft tevens ook een andere blauwdruk. Een ander pakket aan genen. Geef jezelf ook de ruimte om fouten te maken. Dit hoort bij het leven.

Je huidige voedingspatroon is veelal een resultaat van de cultuur waarin je leeft, je opvoeding en je huidige leefstijl. Dat maakt het tevens ook vaak moeilijk om je (eet)gewoonten te doorbreken. We eten van jongs af aan vaak hetzelfde en eetgewoonten zitten diep in ons brein verankerd.

Dit willen veranderen ligt tevens buiten onze comfortzone. Het is het terrein van gedragsverandering – iets wat we liever niet doen…

Mijn advies is ook om eens te spreken met een specialist op het gebied van voeding en lifestyle. We weten de weg naar de dokter en fysiotherapeut makkelijk te vinden. Echter het belangrijkste slaan we over. Onze voeding en de effecten daarvan op onze gezondheid. Hoe komt dat toch?


voedings- en leefstijl-interventies

Hierbij geef ik 8 ideeën, die je kunt gebruiken als je met je voeding en lifestyle aan de slag wilt gaan. Ze helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

1. Benader je lichaam als een energie-fabriek

Wat je wilt, is een hoog energieniveau. Ook wil je lekker in je vel zitten en zaken gedaan krijgen. Benader voeding als jouw energiebron. Om iedere dag het beste uit jezelf te halen heb je simpelweg de juiste grondstoffen nodig om er een goed eindproduct van te maken.

Een gezond lichaam betekent, dat het totale lichaam voldoende adequate energie tot zijn beschikking heeft. Zo kunnen alle cellen, organen, weefsels en systemen optimaal functioneren. Het gaat altijd om balans. Voeding is de basis – de  bron van brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen. Pas de voeding aan je leefomstandigheden en aan de behoeften van je lichaam aan.

2. Breng rust in je systeem

Voeding gaat niet alleen over wat je eet, maar gaat met name ook over hoe en wanneer.

Neem de tijd om in een ontspannen sfeer je voeding tot je te nemen. Je spijsvertering begint in je mond. Door goed te kauwen en ontspannen te zijn geef je je lichaam de mogelijkheid om van lichaamsvreemde stoffen lichaamseigen stoffen te maken. In dat proces kan er al het een en ander fout gaan.

Iets wat iedereen morgen kan doen, is tijdens het eten af en toe je bestek neerleggen op tafel. En dan kijken wat er gebeurt. Je zult zien dat je al snel op de automatische piloot gaat. Dat je, terwijl een hap neemt, eigenlijk meteen alweer bezig bent met de volgende hap. Die neiging kun je onderdrukken en ervoor kiezen om even te vertragen. Dan proef je meer, en geniet je meer. Dat laten we maar al te vaak aan ons voorbij schieten, maar het ligt gewoon voor het oprapen.

Door je maaltijdfrequentie naar beneden te brengen creëer je rust in je systeem. Hiermee voorkom je ook bloedsuikerschommelingen, insuline-resistentie en nog meer blokkades.

Ik adviseer mijn klanten om 3 maal per dag te eten. Probeer na 20:00 uur niets meer te eten (mits geen aanvullende sportvoeding voor sporters). De laatste maaltijd niet te zwaar.

Ook voor het drinken van water wil ik adviseren om dit in bulk te doen. De gehele dag nippend aan een flesje water is mogelijk geen goed advies. Je krijgt wel je nodige vocht binnen alleen verstoor je telkens het systeem. Kies ervoor om 3 tot 4 drinkmomenten op een dag te hebben. Drink dus in ‘bulk’. Probeer ook zo weinig mogelijk te drinken tijdens het eten. Doe dit een half uur na je maaltijd. Een vochttekort is tevens een belangrijke stressor voor het lichaam die veel over het hoofd wordt gezien.

Als je dit opvolgt zal je ook merken dat je na een opstartperiode meer energie en vooral ook concentratie en focus hebt. Dit heeft te maken met de fysiologie van je lichaam (waar gaat de energie naar toe?).

3. Kies voor variatie

Variatie is het sleutelwoord voor een gezond voedingspatroon. Varieer in de 120 gezonde voedingsmiddelen die er zijn en zorg ervoor dat je niet iedere dag hetzelfde eet. Neem niet iedere dag hetzelfde ontbijt. Vooral rauwe groente zijn belangrijk, omdat er nog bacteriën en enzymen aanwezig zijn die anders doodgaan bij verhitting. Verder: varieer, varieer en varieer.

4. Zorg voor een optimale opname.

Heb je twee keer per dag stoelgang? Voel je je altijd goed na het eten? Slaap je rustig en word je uitgerust wakker? Heb je de gehele dag volop energie? Geen stemmingswisselingen of overmatige behoefte aan zoetigheid?

Helaas de geschetste situatie komt zelden voor in de praktijk. Vrijwel iedereen heeft klachten op een of meerdere gebieden.

‘Je bent niet wat je eet maar wat je opneemt’ is een veel gebruikte titel in voedingsland. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je voeding niet goed wordt opgenomen, dan wordt al het gezonde eten te niet gedaan. Wat zou dat zonde zijn van al je inspanningen en wat kunnen we hieraan bijdragen om je lichaam een handje te helpen?

Allereerst starten we met een goede basis te leggen. Deze basis is een goede werking van je spijsvertering en een gezonde darmflora. We moeten daar eerst even orde op zaken stellen en zorgen dat het weer gaat werken waar het voor bedoeld is: lichaamsvreemde stoffen omzetten in lichaamseigen stoffen.

5. Voorbereiding

Voor veel mensen werkt het zo: op het moment dat we het drukker krijgen laten we onze basis los. Je bent dan minder consistent in datgene, dat je eigenlijk zo belangrijk vindt, terwijl je lichaam dan juist die energie zo hard nodig heeft. Als je het druk hebt ga je anders leven en verlies je de connectie met jezelf. Je gaat kwalitatief minder eten en ook onregelmatiger.

Zorg dus voor een goede voorbereiding. Doe op een rustig moment boodschappen en sta dagelijks een half uur eerder op om je voeding voor de dag voor te bereiden en ook even rustig te ontbijten.

6. Ga terug naar de basis

Waar komt je voeding vandaan en hoe is dit tot stand gekomen? Denk daar is over na als je in de winkel staat.

Wat is de oorsprong van je voeding? Hoe zijn deze planten en dieren verzorgd. Uit wat voor grond komen ze, wat voor eten hebben ze gehad of welke behandelingen hebben ze er ondergaan voordat ze op je bord liggen? Zoals de natuur het geeft is het veelal goed.

Er zijn daarnaast zoveel meer mogelijkheden om niet alleen boodschappen te doen in de supermarkt. Ga op onderzoek uit op welke plekken je allemaal gezonde voeding kan kopen. In vele gevallen bezorgen ze het nog tot aan de deur ook. Doe wat er binnen je mogelijkheden past.

7. Intermittent living

Intermittent living is een methode die in het verlengde ligt van intermittent fasting: calorierestrictie door regelmatig te vasten. Het lichaam en de hersenen worden zo weer uitgedaagd om te ‘overleven’ en dat kunnen ze als de beste. Steeds meer onderzoek laat zien dat intermittent fasting het risico op hartkwalen vermindert, de levensduur verlengt en bijdraagt aan een stressbestendig en een actief stel hersenen.

Maar Intermittent Living is meer. Het is afwisseling en uitdaging op elk gebied van het leven. Naast vasten en een dieet met meer dan 120 gezonde voedingsmiddelen, bundelt Intermittent Living alle bewezen interventies, die ons weer teruggeven wat ons mens maakt: gezondheid, bewegingslust, kracht, intelligentie, motivatie, flexibiliteit, creativiteit en weerbaarheid.

8. Volg je eigen pad

De mens is de baas over zijn gedachten. Toch? Of controleert het brein juist de mens? Hebben we eigenlijk wel een eigen wil? Of denken we dat alleen maar en nemen we onze beslissingen voor we er zelf goed en wel erg in hebben?

De veronderstelling dat we allemaal precies weten wat we willen en daarna handelen is mogelijk wel een illusie. Onze genen, opvoeding en het verleden zijn vastgelegd in het brein en bepalen onze keuzes die we dagelijks maken. Daardoor zitten we vast in bepaalde patronen en gewoonten. Dit heeft ook betrekking op je voedingspatroon.

Ik las laatst in een onderzoek dat 52% van je gezondheid wordt bepaald door voeding. Best veel vind je niet? Volg je eigen pad. Gebruik je gezonde verstand.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik