“Jij bent de expert in je eigen Lab Of Life…”

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

De Energie-Fabriek interviewde Doeschka Anschutz. Specialist in gedrag. docent op de Radboud Universiteit en Founder van The Lab Of Life.

Het bedrijf gevestigd in een prachtig pand aan de Waalkade in Nijmegen verzorgt vitaliteits-trainingen.

Kun je een korte inleiding over je zelf geven?

Ik ben Doeschka, 35 jaar en ooit afgestudeerd in (klinische) psychologie aan de Radboud Universiteit. Daarna heb ik promotie onderzoek gedaan en nu werk ik als universitair docent bij Communicatiewetenschap en in de master Gedragsverandering. Daarnaast werk ik bij The Lab of Life, een spin-off bedrijf van de Radboud Universiteit. The Lab of Life richt zich op het verbeteren van de werk-privé balans van werkende mensen, waarbij de nadruk ligt op het bereiken van authentieke, echte verandering.

Je bent founder en initiator van The Lab Of Life. Kun je vertellen wat jouw gedreven heeft om dit bedrijf op te starten?

Ik ben erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen in onze huidige maatschappij en het effect daarvan op het welzijn en gedrag van mensen. Om me heen zag (en zie) ik heel veel gestreste mensen die niet tevreden zijn met de inrichting van hun dagelijks leven. Ik wilde graag bijdragen aan een echte oplossing voor dit probleem en heb daarom een methode ontwikkeld die mensen heel gericht helpt om te bepalen wat zij zelf nou echt belangrijk vinden en daar genoeg energie voor te hebben. En zo werd The Lab of Life geboren

Wat is de reden geweest om het bedrijf The Lab of Life te noemen?

Het idee achter de naam The Lab of Life is dat je het leven kunt zien als een laboratorium waar onderzoek gedaan wordt, ontdekkingen gedaan worden en waar slimme oplossingen worden bedacht. Waarbij iedereen eigenlijk zelf zijn eigen laboratorium beheert dat gedurende het hele leven in ontwikkeling is, waar wij met onze training graag een stukje aan bijdragen.

Waar staat het bedrijf nu?

Volgens onze Business Director Joris Bal is The Lab of Life een start-up bedrijf dat na een startfase van twee jaar in de groeifase is aangekomen. Met andere woorden, de basis staat helemaal en de kwaliteit van ons aanbod is goed geborgd. Dus nu trekken we de wereld in om zoveel mogelijk mensen te helpen met onze methode. En dat gaat gelukkig erg goed op het moment!

“Uit onderzoek blijkt dat het veranderen van gedrag niet zozeer een kwestie van willen is, maar vooral een kwestie van doen. Hierin schuilt de kracht van The Lab of Life. Wij maken gebruik van de nieuwste wetenschappelijk bewezen technieken voor effectieve gedragsverandering”.

Waarin onderscheid het bedrijf zich van jullie concurrenten, of te wel waarom moeten bedrijven kiezen voor The Lab Of Life?

Omdat wij een wetenschappelijk onderbouwde en effectief bewezen methode hebben ontwikkeld die voor èchte gedragsverandering zorgt. De crux daarbij is dat we verder komen dan alleen inzicht en mensen echt helpen om van ‘willen’ naar ‘doen’ te komen. Daar is behoefte aan merken wij, veel andere methoden zijn gericht op inspireren met entertainende informatie of vertellen de mensen wat ze zouden moeten doen. Dat werkt niet, daarom staat in onze methode authenticiteit en autonomie centraal. Daarmee sluit je veel beter aan bij de wereld van de persoon waar het om gaat.

Maak de zin af: Jullie zijn pas echt tevreden als…?

Oeh, moeilijke vraag. Wij zijn al erg tevreden omdat we veel positieve reacties krijgen van deelnemers en van organisaties waar we mee samenwerken. Ik zou het wel erg leuk vinden als we nog meer mensen en organisaties kennis kunnen laten maken met onze methode en daarmee ons bedrijf nog meer op de kaart kunnen zetten in de wereld van duurzame inzetbaarheid. Ik zou tevreden zijn als we een gezond bedrijf zijn en kunnen werken op een manier die bij onze methode past: authentiek en persoonlijk.

Zijn er nog ontwikkelingen en innovaties achter de schermen waar jullie druk mee bezig zijn?

Jazeker, we hebben de The Lab of Life methode vertaald naar jongeren, dan gaat het meer om school-privé balans. Omdat we merken dat tijd- en energiemanagement op die leeftijd al speelt en er ook daar steeds meer stressproblematiek voorkomt. Deze methodiek voor jongeren gaan we begin 2018 lanceren.

Verder werken we aan een leefstijl app, waarvoor we een subsidie hebben gekregen van NWO. Dat is een enorme uitdaging omdat je dan mensen op afstand helpt en dat vergt weer hele andere technieken. Dat project is nog volop in de ontwikkelfase.

Heb je nog een mooi levensmotto wat je wil delen?

Echte verandering komt van binnenuit en niet van buitenaf. Dat klinkt logisch maar te vaak zie ik mensen die zoeken naar een oplossing buiten henzelf, terwijl het juist belangrijk is dat je gaat ontdekken wie je bent en wat bij jou past. Dat kan alleen vanuit jezelf komen, want jij bent de expert in je eigen Lab of Life!

Vitaliteitstraining voor bedrijven

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik Luitjes via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen

Meer over the lab of lifeGeef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik