Ben je de na de lockdown niet vooruit te branden?

Niet vooruit te branden na de lockdown

Dat is niet verwonderlijk, zeggen neuropsychologen. De coronacrisis zorgt namelijk voor een mentale uitputtingsslag. Het stilzitten, de aanhoudende onzekerheid en het omgooien van dagelijkse routines maken één gemene deler: vermoeidheid.

Dat mensen moe zijn is ook zichtbaar op de werkvloer, meldt vakbond CNV. In een enquête onder 2500 werknemers zegt ruim een derde dat de werkdruk hoger is dan ooit. Bij 21 procent is het ziekteverzuim op het werk toegenomen. Naar eigen zeggen hikt 11 procent door de coronacrisis tegen een burn-out aan. “Dat laatste percentage ligt in de praktijk waarschijnlijk nog hoger”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuyn. Zo rapporteert het CBS vorig jaar nog een ruimere 17 procent van werkenden die burn- outklachten ervaren. 

Angst om je baan of opdracht te verliezen

Omdat bedrijven financieel in zwaar weer zitten, durven veel mensen zich niet ziek te melden uit angst voor baan of opdrachtverlies. Thuiswerken zorgt ook voor minder ziekmeldingen. Omdat je je tijd flexibeler kunt indelen, mensen denken: “ik bijt wel even door.” 

Datzelfde blijkt uit het onderzoek ‘Busyness around the Business’ van de Erasmus Universiteit. Daarin staat dat veel zelfstandig ondernemers last hebben van stressklachten. De risico’s daarvan voor de gezondheid worden vaak onderschat. Zzp’ers houden ook eerder hun mond over klachten die ze tijdens het werk hebben opgelopen, zegt Maarten Post. “Ze zetten de tanden op elkaar en bijten door, omdat ze geen opdrachten willen verliezen. 

Vermoeidheidsklachten en energietekort

Vermoeidheidsklachten passen heel goed bij deze periode in de coronacrisis, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat is ten eerste te wijten aan het vele stilzitten, met name voor thuiswerkers, zegt de wetenschapper. “Als je overdag alleen maar achter je bureau zit, ben je ‘s avonds bekaf.” Een beetje beweging kan het brein al activeren en de stofwisseling op gang helpen, legt Scherder uit. “Een rondje door de wijk of een sprintje naar de trein is genoeg om je alerter te voelen. Doe je dit niet, dan ontstaat er een gevoel van lusteloosheid.”

Daarnaast is langdurige onzekerheid tijdens de coronacrisis een grote boosdoener, zoals angst voor baanverlies of een heropleving van het virus. “Bij stress verbruikt je brein meer energie dan normaal. Dezelfde taak uitvoeren kost je daarom dubbel zoveel kracht”, zegt Scherder. Dat heeft ook zijn weerslag op de nachtrust: “Spanning in combinatie met weinig beweging zorgt ervoor dat je korter en minder diep slaapt. Zodra de wekker gaat, sta je dus al 2-0 achter.”

Dat werknemers en zelfstandige een hogere werkdruk ervaren, hoeft volgens de neuropsycholoog niet meteen een probleem te zijn. “Het tijdelijk wat drukker hebben, daar is niks op tegen: je brein wordt uitgedaagd en is op dreef. Maar als daar niets tegenover staat om weer op te laden, zoals een goede nachtrust, dan gaat het mis.” 

Stijging aantal burn-outs

Een stijging in het aantal burn-outs is te verwachten, zegt ook Huub Middelkoop, klinisch neuropsycholoog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De pandemie vraagt een groot aanpassingsvermogen van mensen, zegt hij. “In het begin was het misschien lekker rustig: de prikkels van werk en school waren weg. Maar op termijn kost die abrupte aanpassing bakken energie. Vooral als deze niet vanuit jezelf komt maar van buitenaf wordt opgelegd, vereist dat de nodige mentale veerkracht.” 

Vermoeidheidsklachten hoeven overigens niet voor iedereen tot een ‘coronaburn-out’ te leiden, zegt Middelkoop. “Dat je niet meer elke dag naar kantoor hoeft te reizen kan je leef-kwaliteit ook verbeteren: het scheelt tijd en geld. Maar als er naast die grote mentale aanpassing nog extra zorgen bijkomen, zoals financiële onzekerheid, loop je des te meer risico op stemmingsklachten.” 

Geraadpleegde bron: Artikelen Trouw, Jasmijn Missler

Individuele coaching regio Arnhem & Nijmegen

De Energie Fabriek

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen interventies voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik