Een gezond gewicht en effectief afvallen, hoe bereik je dat?

afvallen Nijmegen en Arnhem

Gewichtstoename is een risicofactor voor vele welvaartsziekten zoals vaatlijden en diabetes. Wanneer mensen afslanken blijkt het erg lastig te zijn om het verloren gewicht voor een langere periode vast te houden.

Sterker nog, hoe meer lijnpogingen, hoe zwaarder men gemiddeld wordt. Dit is niet alleen demotiverend, maar het leidt ook tot een verhoogd risico op ongewenste symptomen.

Leefstijl en gezondheid

Daarnaast leidt het veelvuldig afslanken tot een verstoorde relatie met voeding en een negatief lichaamsbeeld. Beide hebben op termijn een ongunstig effect op de gezondheid. Je kan het beste maar gelijk stoppen met je dieet-mindset. Dit blog gaat over gewichtsbeheersing in verhouding tot je gezondheid. Het is vanuit medisch oogpunt geschreven. 

Lang geleden, toen onze voorouders nog jagers en verzamelaars waren die voor al het voedsel hun uiterste best moesten doen, was het van levensbelang om extra calorieën effectief op te kunnen slaan. Vandaag de dag zijn onze levensstijl en voedselvoorziening echter zo enorm veranderd, dat veel mensen in de problemen komen.

We eten te veel en bewegen te weinig, waardoor voor iedereen in onze maatschappij het risico op overgewicht is toegenomen. 

Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Onderzoeken tonen aan dat de samenstelling van de voeding net zo veel invloed op het gewicht kan hebben als de hoeveelheid ingenomen calorieën. Zo lopen mensen van wie de voeding een hoog percentage ongezonde vetten, lege koolhydraten en een laag percentage vitaminen en mineralen bevat, meer risico op overgewicht dan mensen van wie de voeding uitgebalanceerder is. 

Levensstijl is een belangrijke factor die het risico op overgewicht beïnvloedt. De rol van genetische aanleg wordt echter ook steeds duidelijker. De wetenschap is er nu van overtuigd dat circa 70% van het risico op overgewicht erfelijk bepaald is. Het is van belang voor je gezondheid dat je een gezond gewicht nastreeft. Je bent immers meer dan je genen!

Gezondheidsrisico’s van overgewicht 

Veel aandoeningen hangen rechtstreeks samen met overgewicht. Dit geldt met name voor buikvet (visceraal vet), dat een hoge stofwisseling heeft en bijdraagt aan het optreden van uiteenlopende aandoeningen. Vet op de benen, heupen en billen is niet mooi, maar vanuit medisch oogpunt veel gezonder dan vet rondom je vitale organen.

Overgewicht levert nogal wat risico’s op voor je gezondheid. Laat je daarin niet lijden door angst. Dit is een slechte raadgever. Wel mogelijk goed om te weten dat de kans dat je met de volgende aandoeningen te maken krijgt, groter is bij overgewicht:

  • Hypertensie (hoge bloeddruk), 
  • Diabetes Type 2 (ouderdomsdiabetes)
  • Hartaandoening
  • Bepaalde vormen van kanker
  • Hersenbloeding
  • Trombose
  • Beschadiging van het steun- en bewegingsapparaat (waaronder gewrichtsschade, spierletsel, gescheurde banden, peesontsteking, slijmbeursontsteking, botafwijking, verkromming van de wervelkolom, discushernia en groeistoornis bij kinderen en jongeren)
Het metabool syndroom en overgewicht 

Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening met een verzameling van symptomen. De meest opvallende is overgewicht vooral rond de buik. Bij het metabool syndroom reageert het lichaam minder op insuline. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. 

Het is een veel voorkomende aandoening waarbij cellen in de spieren, het lichaamsvet en de lever niet meer reageren op het hormoon insuline. Hierdoor wordt glucose (bloedsuiker: belangrijkste energiebron van het lichaam) niet meer uit de bloedbaan gehaald om het in de cellen te plaatsen.Dit resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel en een verhoogd insulinegehalte in het bloed. 

Het is van belang om deze aandoening op te sporen, omdat insulineresistentie het risico op diabetes mellitus (suikerziekte) en andere aandoeningen verhoogt. Nuchter bewegen en een lage maaltijdfrequentie hebben hier al een positief effect op.

Gezondheid en het jo-jo effect

Sommigen blijven slank ondanks een ongezonde levensstijl, terwijl anderen wél last van overgewicht krijgen, hoewel ze veel minder ongezond leven. Veel mensen komen aan als ze transvetrijke en lege voeding eten, terwijl bij anderen dit geen belangrijke rol lijkt te spelen. 

Met een te lage calorie-inname maak je je eetlustregulatiesysteem en je hormoonsysteem kapot. Hormonen regelen wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit. Door het lijnen raakt dit systeem van slag waardoor je op termijn meer honger krijgt, makkelijker dooreet en minder snel verzadigd raakt. Ook gaat je verbranding omlaag. Bij elkaar genomen een recept om juist meer aan te komen. Het bekende jojo-effect. Dit is op de lange termijn een bijdragende factor voor het ontwikkelen van obesitas. 

Zonder overgewicht door het leven gaan is vanzelfsprekend goed voor de gezondheid. Maar echt lijnen is het slechtste wat je kunt doen als je wilt afslanken. Een streng dieet blijkt absoluut niet de weg om gewicht kwijt te raken. Shakes, crashdiëten, wondermiddeltjes – voor veel mensen is het een eeuwige strijd, afvallen en op gewicht blijven. De ene hype volgt de andere op. Maar wat is nou de juiste manier om af te vallen en gezond te blijven? 

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie (calorieën) per dag nodig om de spieren en organen in brandstof te voorzien. Als het lichaam onvoldoende calorieën uit de voeding kan halen, gaat het zijn vetreserves afbreken en deze in energie omzetten. Helaas worden hierbij ook spier- en andere weefsels afgebroken. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Laat je daarom naast voeding ook begeleiden in een werkbaar beweeg-, sport- en trainingsplan om spieren en weefsels te onderhouden. 

Een gezond lichaam betekent dat het totale lichaam voldoende en de juiste energie tot zijn beschikking heeft. Zo kunnen alle cellen, organen, weefsels en systemen optimaal functioneren. Voeding is de basis als bron van brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen. Pas de voeding aan op de leefomstandigheden en de behoefte van je lichaam. 

verleg je focus van afvallen naar vitaliteit

Gedragsverandering blijkt een moeizame zaak voor vele mensen. Er zijn vele manieren om te komen tot een nieuwe vorm van gedrag. Wat vaak niet meegenomen wordt in dit proces is de vraag of je echt bereid bent om te veranderen? Daarbij rijst dan direct ook de vraag: je bent misschien wel bereid om te veranderen, maar ben je ook vaardig genoeg om te kunnen veranderen? 

Wanneer je aan je overgewicht wilt werken is professionele begeleiding hierin een goed advies. Lange termijn leefstijl-trajecten werpen hun vruchten af en zorgen ervoor dat je nieuwe gewoonten beter kunt volhouden.

Ga daarbij op zoek naar een integrale vorm van begeleiding. Hierin wordt breed gekeken. Naar jou als mens. En krijgen zaken als: persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, gedrag, mindset, het herstellen van het beweeg- en eetpatroon, voldoende opladen en stressmanagement de aandacht. 

Vitaliteitsspecialist in Nijmegen en Arnhem

DE ENERGIE FABRIEK

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen interventies voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik