Waar komen mijn angsten en negatieve gedachten vandaan?

Angst is een geestestoestand. Het is een emotie die we creëren in onze geest. Het vervelende is dat we die angsten en emoties toelaten en ermee in gesprek gaan in ons hoofd zodat ze werkelijkheid lijken te worden.

Maar in de meeste gevallen is het niets anders dan een gedachte. Er bestaan 7 basisangsten. Angst voor:

1. Armoede
2. Kritiek (oordelen en meningen van anderen)
3. Het verlies van een geliefde
4. Een slechte gezondheid
5. Ouderdom
6. De dood
7. Faalangst, de angst voor mislukking

Angst heeft het vermogen om ons psychologisch te verlammen waardoor we niet meer in staat zijn om actie te ondernemen. Iedereen heeft last van angst, alleen heeft de mate en de frequentie direct invloed op de kwaliteit van je leven. Angst voor afwijzing, angst voor liefde (verlies van liefde), angst voor eenzaamheid, angst voor armoede, angst voor ziekte, angst voor de dood, angst om te falen, angst voor het onbekende. Het is vrijwel onmogelijk om angst uit onze psyche te elimineren. We kunnen wel leren het vroegtijdig te signaleren en er bewust mee om te gaan.

ER ZIJN TWEE PRIMAIRE ANGSTEN

1. We zijn bang dat we niet voldoen = gebrek aan eigenwaarde
2. We zijn bang dat niemand van ons houdt = waardering

FAALANGST

Ik hoor vaak dat mensen bang zijn om te falen en als ik dan vraag wat ze bedoelen met falen, zeggen ze: ‘Dat het fout gaat. Dat het niet zo gaat zoals ik het had bedacht.’ In de praktijk heb ik ondervonden dat vrijwel geen enkel proces exact gaat zoals je had bedacht. Om die reden moet je dus altijd flexibel zijn en anticiperen wanneer dat nodig is. Zolang je maar uitkomt waar je wilt zijn, dat jij je doel bereikt. En zelfs dat lukt in een uitzonderlijk geval niet altijd. Je kunt dan van mening zijn dat het fout is gegaan, maar is het helemaal mislukt? Ben jij mislukt, heb je gefaald? Ik vind van niet. Wat je hebt gedaan heeft tot een ander resultaat geleid dan je had bedoeld. Nu moet je iets in je aanpak veranderen om wel het beoogde doel te bereiken.

HET GEVAAR VAN NEGATIEVE GEDACHTEN

Zodra je je aandacht ergens op vestigt wordt die gedachte gevoed met meer soortgelijke gedachten. Daarom zijn negatieve gedachten zo gevaarlijk. Gedachten worden dingen. Een gedachte is energie. Je kunt die gedachten ook meten. Gedachten zijn magnetisch, elektrisch geladen en gedachten hebben een frequentie. Wanneer je denkt worden die frequenties als trillingen (golfbewegingen) uitgezonden in het universum en trekken op magnetische wijze soortgelijke dingen op diezelfde frequentie aan. Het werkt net als met radio, televisie en mobiele telefonie. We stemmen af op een bepaalde frequentie en je ontvangt het gewenste signaal. Hoe dat technisch werkt hoeven we niet te weten om het juiste signaal te kunnen ontvangen en naar de radio te kunnen luisteren. Wil je een andere zender, dan moet je jouw ontvanger afstemmen op een andere frequentie.

EEN EMOTIE IS OOK EEN GEDACHTE

Alles lijkt goed te gaan, totdat emoties zich gaan bemoeien met onze gedachten. Want sommige emoties brengen ons in de war.
We worden verliefd, boos, verdrietig, bang, etcetera. Emoties doen iets met ons waardoor we onrustig en onzeker worden. En dat is vreemd, want die emotie is een gevoel dat we ons inbeelden. De emotie is niet tastbaar en bestaat niet. Het is slechts ons geloof in die gedachte.

WAT ZIJN JOUW OVERHEERSENDE GEDACHTEN?

Er zijn bepaalde, veelvoorkomende gedachten die ons bezighouden. Een groot deel van je energie gaat dan naar deze gedachten en door ze aandacht te geven groeien die gedachten uit tot emoties die vervolgens je gedrag gaan bepalen. Die emotie heeft vervolgens effect op je hormonen, het kan tot spanning en stress leiden, onzekerheid, onrust, etcetera.

Het leerproces van positief zijn (niet alleen denken) begint met de herkenning van zelfvernietigende gedachten. Als je je eenmaal bewust bent van de gewoonte om gedachten te hebben die tot negatieve emoties leiden, kun je ze door positieve gedachten en emoties vervangen.

Bijvoorbeeld, wanneer je merkt dat je zit te herkauwen op een thema zoals “Ik ben waardeloos” en deze laatste tegenslag bevestigt dit, kun je dit bewust vervangen door: Deze tegenslag is iets wat gebeurt, zo is het leven. Ik zal dit overwinnen omdat ik krachtig genoeg ben om dat te kunnen. Ik leef mijn mooiste leven en ben bezig een groter doel te behalen dat mij voldoening geeft.

Dit betekent dat je de invloed van negatieve beelden kan neutraliseren door bewust positieve beelden op te roepen. Het vergt enige oefening om negatieve denkbeelden en emoties te herkennen bij jezelf. Soms houden we ons namelijk voor de gek en geloven we dat we positief denken, wat in wekelijkheid niet zo is.

PERSOONLIJKE COACHING NIJMEGEN EN ARNHEM

DE ENERGIE FABRIEK

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen methodes voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen. 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik