Leefstijl, sport en gezondheid
Regelmatige fysieke training heeft vele positieve effecten op je lichaam. In dit blog beschrijf ik wat de bekendste effecten zijn:
Hart
Het hart is een spier en wordt door fysieke training groter en sterker. Het slagvolume neemt toe, de rustfrequentie neemt af.
Longen
Verhoogde bloedvatendichtheid op de longblaasjes. Efficiëntere ademhaling en verlaging van de ademfrequentie in rust. Ook wordt het diafragma sterker, hierdoor zal je ook gezondheidswinst boeken.
Bloed en bloedvaten
De totale hoeveelheid bloed neemt toe. Bloedvaten gaan efficiënter werken. De flexibiliteit van de vaatwanden verbetert.
Bloeddruk
De bloeddruk daalt door afname van de weerstand op de grote vaten (flexibiliteit neemt toe). Daarnaast neemt het aantal capillairen toe waardoor ‘de ruimte’ waarin de hoeveelheid bloed zich bevindt toeneemt. Dit houdt in een afname van de bloeddruk.
Cholesterol
Het aandeel van cholesterol in het bloed neemt af. Gezondere bloedvaten leiden tot een daling van het cholestrol. Cholesterol is een indicator van ontstekingsactiviteit binnen ons vaatsysteem. Het is in dit proces geen pyromaan, maar de brandweer. De recentste wetenschappelijke onderzoeken betreffende cholesterol hebben de ‘boeman’ verandert in een reddende engel.
Het lichaam leert (bij verantwoord aeroob sporten) om beter vet te verbranden. De hoeveelheid lichaamsvet daalt.
Spiersamenstelling
Je lichaam bezit drie verschillende spiervezeltypen. Door deze op een correcte manier te trainen zal de spiervezeldikte toenemen en je spierkracht wordt verhoogd.
Motorische vaardigheid
De coördinatie wordt verbeterd.
Botdichtheid
Door de toegenomen trekkrachten van de spieren op de botten neemt de botdichtheid toe. Lopen vergroot de botdichtheid extra door de impact van het lichaamsgewicht tijdens de landing.
Versterking van het kraakbeen
Beweging verbetert ook de toestand van ons kraakbeen. Kraakbeen bekleedt de koppen van de botten op de plaatsen waar zij gewrichten vormen met andere botten. In de volksmond waart de term ‘slijtage’ rond. Dit suggereert dat structuren zouden slijten door beweging. Dit is pertinent onwaar. Beweging versterkt het kraakbeen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat inactiviteit juist funest is voor kraakbeen.
Door fysieke training kom je beter in balans. Het geeft je meer energie en zelfvertrouwen.
Toename lenigheid
De flexibiliteit van spieren, banden en gewrichtskapsels neemt toe.
Mentale stemming en emotionele weerbaarheid
Ons bewegingsapparaat staat gekoppeld aan ons stresssysteem. De sportende mens scoort hoger in testen betreffende het welbevinden en is emotioneel weerbaarder. Sporten is vaak een uitlaatklep. Onderzoek laat zien dat 6-8 weken hardlopen met een frequentie van drie keer per week even effectief is bij de behandeling van milde tot matige depressies als medicatie. Maar dan alleen met positieve uitwerkingen.
Weerstand
Het immuunsysteem gaat beter werken. Je bent minder vaak ziek.
Waak en slaapritme
De sportende mens slaapt beter en regelmatiger.
Onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig bewegen en fysieke trainen beter scoren op allerlei geheugen- en leeractiviteiten.
Verbeterde spijsvertering
Spijsvertering werkt efficiënter, vooral een beter werkende stoelgang.
Toegenomen libido
Wie vaker sport krijgt meer zin…kun je ook in bed je energiesystemen aan het werk zetten.
Al deze effecten zijn dus omkeerbaar. Wanneer je iets niet meer gebruikt dan breekt het lichaam het weer vrolijk af. Na twee-drie weken niets doen is de afbraak al in volle gang. Twintig weken trainen op 40% van de normale hoeveelheid trainingsomvang, maar per training wel een intensiteit van dicht tegen de 100% van wat je gewend was, houdt de conditie in stand. Daarna volgt toch afbraak. Helaas, de afbraak verloopt sneller en efficiënter dan de aanpassing en opbouw.
Trainen is dus meer dan gezond. Variatie is hierbij het sleutelwoord. Accenten die binnen een training gelegd kunnen worden zijn: coördinatie, uithouding, kracht, spiergroei, power, plyometrie en stabiliteit.
Meer is ook hier niet altijd beter. Overtraining geeft meestal een omkeereffect van de bovenstaande positieve effecten. Overtraining is te beschouwen als het onvermogen van het lichaam om zich te kunnen aanpassen aan de gevraagde belasting, het zelforganiserende vermogen loopt dan achter te feiten aan.
Fysieke training: ‘Het systematisch toedienen van prikkels aan het lichaam met als doel homeostase verstoring teneinde een vooraf bepaald doel te bereiken.’
TIP! Veel aan het werk achter een bureau? Wissel zitten en staan dan af tijdens het werk. Begin met ongeveer 2 uur staan per dag en bouw dit uit naar 4 uur. Je verbrand in een jaar dan evenveel calorieën als wanneer je tien marathons zou lopen, want het energieverbruik van staan is twee keer zo hoog als dat van zitten. Staan is een laag-energetische inspanning, en daarmee een langdurige laag-intensieve duursport. Een ander voordeel van staan is dat je gedurende de dag een hoger energieniveau hebt. Dus..met je beide benen op de grond blijven staan:)
De betekenis van bewegen, sporten en trainen
Elk individu interpreteert de begrippen bewegen, sporten en trainen op zijn/haar eigen manier. Wat betekenen deze drie begrippen nu eigenlijk precies? Carel Schott verteld je in blog https://www.schottenco.nl/blog/1129-weet-jij-het-verschil-tussen-bewegen-sporten-en-trainen hier meer over.
Voeding
Fysieke training kan natuurlijk ook niet zonder de juiste voeding: In dit blog geef ik je 8 gouden voedings en lifestyle ideeen.
Geraadpleegde bron: Carel Schott, Schott & Co Academie voor sport, vitaliteit en leefstijl.
DE ENERGIE FABRIEK
De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen methodes voor duurzame resultaten.
VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?
Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen.