De kracht van volhouden
Wanneer je leert te stoppen met stoppen en blijft volhouden, kun je ieder doel bereiken. Je geeft je plannen niet meer op. Je maakt alles af waar je echt voor gaat. Je behaalt je maandelijkse doelstellingen. Je kunt alles bereiken, omdat je volhoudt en niet ophoudt te doen wat nodig is tot je doel is bereikt.
Als je doelen wilt realiseren op het vlak van je gezondheid en/of vitaliteit dien je rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat discussies over voedingspatronen, fitter worden, stress managen, een gezonde balans behouden tussen werk en privé en meer je eigen grenzen stellen heel interessant kunnen zijn, maar het mag duidelijk zijn dat een goed vitaliteitsprogramma alleen maar waarde heeft als je het ook vol kunt houden.
Dat wordt door heel veel zaken beïnvloed, die indirect verband houden met gezonde voeding of een gezondere balans behouden. Het gaat om de vrienden die je hebt, je opleidingsniveau, je inkomen, je werkomgeving, erkenning, de locatie waar je woont, etc. Die liggen overigens meer in de sfeer van vitaliteit dan van leefstijl, aangezien die sterk leunen op de (perceptie van) autonomie. Als het programma dat je volgt daar geen rekening mee houdt, dan zijn de randvoorwaarden niet aanwezig voor (bescheiden) succes. Dat geldt voor iedereen.
Volhouden als obstakel
Je bent waarschijnlijk in het verleden al meerdere malen succesvol geweest in je gedragsverandering. Je bent bijvoorbeeld ooit tientallen kilo’s afgevallen, hebt perioden succesvol voedingsschema’s gevolgd, fanatiek gesport, tijd voor je zelf genomen of je bent een periode gestopt met roken of alcohol.
Als je hiermee al vaker succesvol bent geweest, dan ligt het probleem hier waarschijnlijk niet bij je voeding, ontspanning, behalen van fitheid, of het stoppen met roken of alcohol. Je hebt in dat geval dan eigenlijk hulp nodig bij volhouden. Naast het gegeven dat je hulpvraag nu concreter is, geeft dit nieuwe inzichten.
In eerste instantie is het handig om te filteren wat voor jou heeft gewerkt in het verleden en wat niet. Het is goed om daarbij scherp te zijn op de details, omdat je voor elk element dat in het verleden heeft gewerkt, geen nieuwe interventie hoeft in te voeren. Doe meer van wat werkt, en wat niet werkt, doe dat anders. Laat je daarin ook goed begeleiden door een professional.
Volhouden van nieuw gedrag vereist consistentie. Mensen die succesvol moeite doen om hun leven lang te bewegen, gezond te eten, of stress te managen doen dit meestal automatisch. Op goede dagen doen ze méér en op slechte dagen doen ze minder, maar ze blijven dingen doen die nodig zijn om hun doelen te bereiken. Oók als ze de dingen die ze doen niet per se leuk vinden om te doen of pas iets opleveren op langere termijn.
Bij gedragsverandering gaat het erom dat je elke dag ietsdoet, dat je dus consistent bent. Uiteraard geef je niet iedere dag het maximale. Voordat je nieuw gedrag een gewoonte wordt, moet het tussen de 22 en 260 dagen worden volgehouden, afhankelijk van wie je bent en wat je wilt realiseren is 260 dagen het uitgangspunt.
Het veranderen van je gedrag is een kunst en wetenschap, waar veel factoren bij komen kijken. Een ‘alles of niets’ aanpak zal je daarom telkens zien falen als je niet sterk inzet op autoregulatie. Het bekendste voorbeeld van een ‘alles of niets’-aanpak die níet werkt, is de levenslange jojo-er, die lijnpoging na lijnpoging alles op alles zet, om vervolgens alle remmen weer los te gooien.
Disruptie?
In de eerste plaats moet jouw gedrag opgemerkt worden om iets te kunnen veranderen. Dat is lastig, want hoe sterker de gewoonte, des te sterker het gedrag onderschat wordt en des te meer men ervan overtuigd is dat men het goed inschat. Aangezien we onbewust gedrag niet kunnen veranderen, moet het patroon waarin het onbewuste gedrag zich voordoet, extern worden onderbroken. Dat noemen we disruptie.
Stress en verlies van focus
Stress helpt je focussen, maar teveel (negatieve) stress neemt zoveel energie in beslag, dat er geen ruimte is voor iets anders. We zijn gewoontedieren en gedrag gaat grotendeels onbewust. Dat is efficiënt, maar als gedrag veranderd moet worden, dan is daar focus, bewustzijn voor nodig, om wilskracht te kunnen toepassen.
Om gebruik te kunnen maken van wilskracht gaat een impuls door de prefrontale cortex in de hersenen. Wanneer dit deel van het brein zich volledig moet richten op overleven, omdat je stress ervaart, dan is er niet of nauwelijks ruimte voor focus op iets nieuws. Nieuw gedrag aanleren zal dan heel moeilijk gaan. Het is raadzaam om in een dergelijke situatie stress te gaan managen als voorwaarde.
Crisisplan
Iedereen krijgt ermee te maken: een situatie waardoor je het even helemaal niet meer ziet zitten. In een traject van gedragsverandering is een ‘crisis’ een toestand, waarin je ergens mee wilt stoppen. In mijn werk weet ik dat dit moment vroeger of later gaat komen (misschien al tijdens je traject, maar meestal later) Dus is het handig om hiervoor een ‘verzekering’ af te sluiten, een crisisplan.
Je kunt het vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Bijvoorbeeld: ‘Heb je een inboedelverzekering? Heel goed. Je gaat er niet van uit dat er iets gebeurt, waardoor je hem ooit nodig hebt, maar je hebt hem toch, want de kans bestaat. Nou, zo’n verzekering zou ik ook met jou af willen sluiten over het traject dat je ingaat. Om te voorkomen dat al je werk voor niets is geweest, …’
Tijdens een crisis doe je alleen de makkelijke (of medium, als dat lukt), bekende, leuke dingen. Zodra je je weer iets beter voelt, kunnen langzaam de moeilijkere, of iets minder leuke dingen weer opgepakt worden.
Stoppen met stoppen
Zodra je stopt met stoppen, kom je los uit de zigzagwereld en blijf je in een rechte lijn op weg naar resultaat. Vooral dat ‘blijven’ is belangrijk. Zelfs als je onderweg obstakels tegenkomt waardoor je minder snel gaat dan je wilt.Je komt nog steeds bij je bestemming aan, zolang je maar volhoudt en doorzet!
Geraadpleegde bronnen: Chivo – Kennisinstituut vitaliteit & leefstijl – studie en syllabus vitalteitscoaching. Handboek volhouden – Adaptics Health & Performance.
Persoonlijke coaching regio Nijmegen en Arnhem
De Energie Fabriek
De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen methodes voor duurzame resultaten.
VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?
Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen.