Persoonlijk verhaal: hoe ik mijn burn-out overwon?

Persoonlijk verhaal burnout

Hoe ik mijn burn-out overwon?

Als ervaringsdeskundige op het vlak van stress en burn-out, vertel ik je in dit blogartikel hoe ik mijn burn-out overwon. Ook vertel ik je welke acties ik heb ondernomen om weer goed te kunnen herstellen. Mij overkwam wat 1 op de 7 mensen in werkend Nederland tegenwoordig overkomt: ik kreeg een burn-out. Een heftige ook, die ik achteraf zelf had verdiend.

Na een te lange periode last te hebben gehad van stress en vermoeidheid met de daarbij behorende klachten, was er een moment dat ik blokkeerde. Op de snelweg onderweg naar een klant kreeg ik een black-out. Ik begon te hallucineren en kreeg het zwart voor mijn ogen.

Ik weet niet meer hoe het exact is gegaan, maar ik heb mijn auto veilig op de vluchtstrook kunnen krijgen. En vervolgens een tijd stil in de auto voor mij uitgestaard. Ik was niet meer in staat iets te doen. Na een half uur stil te hebben gestaan op de vluchtstrook, ben ik met een bonkend hart in een slakkentempo naar een benzinepomp gereden. Daar kwam alle spanning eruit. Eenmaal thuisgekomen ben ik in bed gaan liggen om daar vervolgens een aantal weken in te blijven.

BREAKDOWN

Ik was moe. Zo ongelofelijk moe. Het leek wel of er bij mij iets was geknapt. Ik wilde niets en kon niets. Van alleen nadenken over een activiteit die in mijn agenda stond, raakte ik volkomen in paniek.

Na een bezoek aan de huisarts kreeg ik het verzoek een tijdje thuis te blijven en het rustig aan te doen. Wat er die komende weken volgde was stress, veel stress. Ik kreeg geen hap meer door mijn keel en was de hele dag emotioneel en labiel. Ik viel zes kilo lichaamsgewicht af in slechts vier weken tijd. Ik heb een vetpercentage van 11%, dus dat was helaas niet alleen maar vet dat ik verloor.

Na een aantal weken rust, moest ik mij – in overleg met het werk – melden bij de Arboarts. Hij sprak uit dat ik een burn-out had. Ik had er wel eens wat over gelezen. Iets voor zwakke mensen, dacht ik. Niet voor een professional zoals ik.

Na dit ‘vonnis’ moest ik een tijd rust nemen. Ik kon ook niet veel anders, daar niet van. Alles op een zeer rustig tempo. Geen prikkels en vooral geen verplichtingen. Met veel slapen en weinig activiteiten ben ik in die periode redelijk hersteld van alle stress in mijn hoofd en lijf.

Ik moest werk even laten voor wat het was. Daar zag ik tegenop. Ik was bang dat ik hiermee de controle in mijn baan zou verliezen en een slechte indruk zou maken bij mijn klanten en collega’s. Of nog erger: dat ik ze zou kwijtraken.

In die weken van verplichte rust stond mijn leven op z’n kop. Ik had geen grip meer op mijn gedachten en mijn vitaliteit. Ik was het echt even helemaal kwijt. De relatie met mijn vrouw, familie en vrienden vond ik op dat moment ingewikkeld. Ik was zoekende en mijn omgeving wist niet wat het met mij aan moest.

In deze fase ben ik gestart met een coach-traject. Dit om op zelfonderzoek uit te gaan. Ik wilde met mijn stress en issues aan de slag en een nieuwe koers bepalen voor de toekomst.

ACTIE ONDERNEMEN

In de zomer van dat jaar trouwde ik met mijn vrouw in Italië. Voor ons was dat een uniek evenement in ons leven. Een week met familie en vrienden op een prachtige locatie, met als toetje de bruiloft waar alles op en aan zat. De bruiloft gaf me toen veel liefde en vertrouwen. Dat had ik nodig om weer de goede energie te krijgen. Bij thuiskomst ben ik verdergegaan met de coach-trajecten. Ik was nog niet klaar.

Al met al ben ik meer dan een jaar in de weer geweest om weer fysiek en mentaal goed in mijn vel te komen. Nog steeds ben ik hier iedere dag mee bezig. Faalangst en perfectionisme waren voor mij twee valkuilen die bij mij parten speelden.

Dit voedde mij in alles wat ik deed en belemmerde het plezier in heel veel zaken. In mijn werk, relatie, sociale leven, maar ook in mijn sport. Ik kon maar moeilijk genieten van wat ik deed. Legde de lat veel te hoog. Het was nooit goed genoeg en was hierbij bang dat andere mensen het ook niet goed genoeg vonden. Dat verlamde.

HELDERHEID EN INZICHT

Door mijn eigen burn-out heb ik veel inzicht gekregen en een manier gevonden waar op ik veel beter in balans blijf. Ik vond mijn eigen basis uit noodzaak én mijn burn-out bracht mij van totale chaos naar persoonlijk leiderschap en ondernemer. Iets waar ik supertrots op ben, maar ook hard voor heb moeten werken en waar belangrijke keuzes aan vooraf zijn gegaan.

Het begint allemaal bij het stellen van prioriteiten. Die prioriteiten staan in connectie met jezelf en wat echt waarde voor je heeft. Laten we eerlijk zijn: ondanks dat je graag wilt genieten van het leven, moet je je zaken op orde hebben. Het gevoel van orde in je leven geeft namelijk rust en overzicht. Ook brengt het ruimte en creativiteit in je brein, waardoor je in staat bent betere keuzes te maken voor jezelf.

Een moment in je leven het even helemaal kwijt zijn, geeft ook de mogelijkheid je weer af te zetten aan de bodem van het zwembad en naar boven te komen. Ik kreeg veel signalen van mijn lichaam, maar luisterde er niet naar. Door mijn acties en gedrag bij de kern aan te pakken ben ik weer de persoon die ik wil zijn. Mijn coach-trajecten hebben hier een waardevolle bijdrage aan geleverd.

Ik maak bewuste keuzes en heb voor mijzelf een aantal doelen gesteld in meerdere facetten van mijn leven. Ook leef ik vanuit mijn eigen waarden. Ik maak mijn eigen keuzes en doe daarbij zo veel mogelijk wat ik belangrijk vind.

EEN CONCREET HANDELINGSPERSPECTIEF

Eén van mijn doelen was het helder in beeld krijgen wat mijn kwaliteiten, waarden en doelen zijn. Dit was ik gaandeweg kwijtgeraakt. Ik leefde zonder doelen en wist ook niet meer wat ik écht belangrijk vond. Ik was de richting kwijt. Hierdoor zat ik laag in mijn energie.

Ik houd van veel sporten en gezond eten om me goed te voelen. Maar als je voor jezelf geen duidelijke doelen en waarden hebt en niet werkt vanuit je persoonlijke kwaliteiten, dan kun je veel rondjes rennen en kroppen sla eten wat je wilt. Beter van in je vel ga je er op de lange termijn niet van komen.

Om die reden ben ik ook met De Energie-Fabriek gestart. Wanneer ik een persoon zie groeien en obstakels zie overwinnen (mede dankzij mijn expertise), dan geeft mij dat een ontzettend voldaan gevoel. Dit geeft betekenis in mijn leven en om deze reden ontplooi ik zoveel mogelijk activiteiten die hiermee in verband liggen. Ik krijg hier veel energie en voldoening voor terug.

Wat zijn jouw kwaliteiten, waarden en doelen? Wat drijft jou om iedere dag weer met volle energie je bed uit te komen? Wat geeft jouw leven zin? Allemaal vragen die je zelf kunt beantwoorden.

Ik zie om mij heen dat de ene persoon het helder op zijn netvlies heeft, een ander het niet zo belangrijk vindt. Ook zie ik veel mensen er iedere dag druk mee bezig zijn om op deze vragen antwoorden te vinden, maar van de puzzelstukjes nog niet een volledige puzzel hebben kunnen leggen.

Persoonlijke coaching in Nijmegen en Arnhem

Herken jij je (deels) in mijn persoonlijke verhaal? Zoek je hulp? Wil je ook graag weer verder? Neem dan contact met mij op. We gaan dan samen aan de slag en stellen een gepersonaliseerd programma op.

Meer over coaching!Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik