Waarom hoge verwachtingen en prestatiedruk leiden tot burnout

Millennial Coach

Prestatiedruk en burn-out

We leven in een maatschappij waarbij we hoge verwachtingen van onszelf en van elkaar hebben. We zien onszelf als de maat der dingen en voelen ons over-verantwoordelijk voor al het succes.

We stellen hoge eisen aan onszelf en als de zaken niet lukken vinden we dit ook onze eigen schuld. We falen dan ten opzichte van onze eigen verwachtingen.

Het idee, dat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, vind je ondraaglijk. Je voelt de druk en je wilt voldoen aan het ideaalbeeld. Je relatie, werk, huis, kinderen, ambities, financiën en sociaal leven. Het trekt aan je. Het geeft het gevoel dat je vast zit, maar je wilt door.

Je kijkt naar andere mensen, hoe succesvol ze zijn. Je wilt op een hoog niveau acteren en in de Champions-league spelen. Maar je hebt weinig tijd meer over om uit te zoeken wie je nu eigenlijk bent, waar je voor staat en wat je echt gelukkig maakt.

Je gaat mogelijk wel steeds een stapje verder. Van stress naar overspannen en van overspannen naar burn-out. Je denkt dat je grip hebt. Maar eigenlijk is dat niet zo.

Prestatiemaatschappij 

De maatschappij waar wij in leven, vraagt aan ons prestatie na prestatie. We moeten sterk zijn, niet klagen en doorgaan. Ziek zijn is zwak. Je kwetsbaar opstellen is not done.

1 miljoen mensen kampen momenteel met burn-out klachten. Voor je beeldvorming – dat is 19 x de Johan Cruijff Arena vol. Overspannenheid en burn-outs zijn dus  grote maatschappelijke problemen.

Medicijnen worden steeds vaker voorgeschreven. Terwijl de echte oplossing ligt in het aanpakken van de oorzaken: meer balans, beter leiderschap, fysiek en mentaal jezelf ontwikkelen, stress beter managen, meer diepe ontspanning en grotere vitaliteit.

Uiteindelijk kost deze bullshit ons allemaal veel geld en te veel negatieve energie en leidt ertoe dat we overprikkeld raken, opgebrand zijn, omvallen, instorten en thuis op de bank zitten.

Het wordt tijd dat we hierin onze verantwoordelijkheid nemen.
Werkgever en werknemer moeten hierin samenwerken en investeren in wellbeing. Alleen een gezond bedrijf met gezonde medewerkers is in staat zich staande te houden en te groeien.

(Vitaal)- Leiderschap 

Goed (vitaal)- leiderschap gaat over je verantwoordelijkheid nemen. In jezelf investeren. Niet zaken aankijken maar in eigen regie werken aan je persoonlijke punten.

Voor een leidinggevende is het de primaire taak om zijn mensen te motiveren. Om zijn team een hoog energieniveau te geven. Dat de medewerkers bij jou op de werkvloer goed in hun vel zitten en presteren. Daar kom je voor naar de zaak. Zodat coach en spelers gemotiveerd en productief hun werk kunnen en blijven doen. De resultaten komen dan vanzelf. Daar ben ik van overtuigd.

Wil je lezen hoe ik mijn burn-out overwon?
Lees dan mijn persoonlijke burn-out verhaal: hoe-ik-mijn-burn-out-overwon/ Mogelijk helpt het je. 8.450 lezers gingen je voor.

Persoonlijke coaching in Nijmegen en Arnhem

DE ENERGIE FABRIEK

De Energie Fabriek begeleidt individuele professionals en bedrijven bij het realiseren van meer kracht en balans in het leven. In onze programma’s richten wij ons op het verbeteren van de vitaliteit, stressregulatie, prestatie, inzetbaarheid en gezondheid. Wij maken gebruik van bewezen interventies voor duurzame resultaten.

VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK?

Wil je graag eens kennismaken? Neem dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek contact op met Roderik via roderik@deenergie-fabriek.nl of tel.nr.: 06 278 202 21. Dit is altijd zonder factuur en verplichtingen.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1
×
Hi,

Kan ik je helpen?

Op de contactpagina kun je direct een vrijblijvend oriëntatiegesprek boeken.

Heb je een vraag? Wil je iets overleggen? Bel of stuur een bericht. Ik reageer binnen 24 uur (06 278 202 21)

Roderik